Через ЛНР в Україну збільшився трафік наркотиків, – екс-голова Житомирського УБНОНа

Територія Луганської області, захоплена терористами з ЛНР, стала великим перевалковим центром наркотиків з Афганістану.

Про це йдеться у розслідуванні “Радіо Свобода“.

Видання зазначає, що через Україну пролягає так званий “Шовковий шлях”, яким героїн з Афганістану через Таджикистан, Узбекистан, Казахстан і Росію надходить до Європи. За рахунок того, що кордон між Україною і Росією на значній частині майже не контролюється, а силовикам на блокпостах на лінії зіткнення зараз не до боротьби з наркотиками, їх трафік значно спростився.

журналісти твердять, що прихильники вбитого бойовика Олександра Бєднова (Бетмена) прямо звинувачували ватажка ЛНР Ігоря Плотницького в тому, що він прибрав Бетмена за те, що його батальйон заважав займатися наркобізнесом. Вони також заявили, що наркотрафік проходить зараз через прикордонне селище Пархоменко у Краснодарському районі Луганської області.

Цікаво, що луганські сепаратисти ще з початку озброєного конфлікту приділяли особливу увагу саме прикордонному Краснодонському району. Навіть кадри в силові «міністерства» підбирали з тих, хто добре знав місцеву специфіку.

Наприклад, так зване «Міністерство внутрішніх справ ЛНР» в травні несподівано очолив Юрій Івакін, керівник управлінням МВС Житомирській області за часів президента Януковича. Але з 1996 по 2001 рік Івакін був головним міліціонером Краснодона – і на хвилі «Руської весни» повернувся на Луганщину вже на боці сепаратистів.

Цікаво, що в 2010 році Івакін разом із прокуратурою повністю «зачистив» Житомирське управління по боротьбі з наркотиками. Звільнений тоді Івакіним екс-начальник УБНОН в Житомирській області Сергій Дзюбенко розповів Радіо Свобода, що через війну на Донбасі наркотрафік значно активізувався в останні місяці.

За словами Дзюбенка, російські прикордонники, м’яко кажучи, не переймаються перевіркою вантажів, які йдуть на територію України. А фактично створено «зелений коридор» для поставки наркотиків. Це вигідно перш за все росіянам, що керують луганськими і донецькими сепаратистами, каже Дзюбенко.

«Керувати наркоманом, наркозалежною особою дуже легко. Немає ніяких проблем, щоб послати його в бій як гарматне м’ясо. Тільки вдуматися, в Афганістані 1 грам героїну коштує 1 долар. А на території України 1 грам коштує 100 доларів! Якщо Російська Федерація має ціну 20-25 доларів за грам, які до неї заходять з Таджикистану. І дати ці наркотики найманцям, щоб воювали за їхній так званий «русский мир», то це набагато легше, ніж доплатити доларами чи гривнями. Тим більше, що після цього він без страху буде лізти прямо під кулі», – розповідає фахівець.

Ціни на всі наркотичні засоби, які надходять в країну, впали в два рази, – наголошує Сергій Дзюбенко. За його словами, це свідчить, що внутрішній ринок перенасичений небезпечним товаром.

Це побічно підтверджує начальник митної служби Анатолій Макаренко. За його словами, кількість спійманих наркокур’єрів від початку військового конфлікту виросла в рази. Тільки за кілька тижнів січня митники зафіксували 45 спроб переміщення наркотичної сировини через кордон. 

Прикордонні території, де угрупування Вагнера (чи спецназ внутрішніх військ Росії) займається «зачистками» конкурентів Плотницького, чомусь знаходяться саме там, де пролягають дороги, якими йде «шовковий шлях» афганського героїну до Європи. Здається, що російські силовики в цій схемі виступають, як старші партнери.

Втім, фахівці не виключають, що підсадка України на голку – теж частина військової операції. Чим більше буде надходити наркотичних речовин всередину України через «зелений коридор», тим легше буде діяти проти Української держави, каже Сергій Дзюбенко.