На Житомирщині лісгоспи пояснили, чому не можна вводити мораторій на експорт лісу

Йдеться про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді)».

Частину четверту статті 1 Закону після слова «ялівець» пропонується доповнити словом «дуб».

Закон доповнити статтею 2-1 такого змісту: “вивезення за межі митної території України (експорт та реекспорт) лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді забороняється строком на 10 років”.

Протягом цього строку забороняється вивозити за межі митної території України:

 лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, а саме ліс круглий у вигляді колод, стовпів, з транспортною вологістю більш як 22 %;

 пиломатеріали товщиною понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більш як 22 %.

Начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський під час круглого столу в Житомирській обласній раді щодо цього законопроекту зазначив таке: “Питання законопроекту для лісівників стоїть на першому місці. Адже від цього залежить подальша доля галузі. Якщо по нашій області беззастережно прийняти закон про заборону експорту, нам необхідні будуть прямі інвестиції у сумі близько 60-80 млн доларів. Враховуючи, що у державі – війна, такі кошти лісове господарство ніяк не отримає”.

Про це повідомляє сайт Житомирської обласної ради.

Заготівельники підготували свої аргументи на користь збереження існуючого регулювання:


IMG 5404

Народний депутат Павло Дзюблик з цього приводу думає наступне: «реформування лісового господарства потрібне. Якщо загалом по Україні, то найбільші площі займає сільське господарство, а на другому місці – ліси. За останніми даними, це – 10,5 млн гектарів. Але лісове господарство на сьогодні не є прибутковим, є багато проблем: це і застаріла техніка, відсутність можливості проводити санітарні рубки». 

lisa3

lisa1


Державна агенція лісових ресурсів України вже підготувала пропозиції щодо правок до проекту Закону України. З ними цілком погоджується й обласне управління лісового господарства. А голова Житомирської обласної ради Віталій Француз запропонував, щоб всі законопроекти, які мають вплив на певні галузі господарювання, завжди обговорювалися в комітетах Верховної Ради України за участю трьох сторін: законодавців, практиків та науковців. 

IMG 5405

IMG 5406

IMG 5407

IMG 5408

Разом із тим екологи наголошують, що лісовим насадженням на Житомирщині завдається непоправна шкода через несанкціоновані вирубки лісу та незаконний видобуток бурштину варварським способом.