Піраміду Хеопса закривають на ремонт, щоб очистити від «наскальних» туристів

На реставрацію закриється одна з найдавніших у світі споруд, знаменита пам’ятка Єгипту, піраміда Хеопса. 

При цьому основною причиною для реставрації стануть численні «наскальносі», залишені тут іноземними туристами.

Як повідомляють ЗМІ, фахівці зі збереження культурної спадщини Єгипту спільно з представниками міністерства у справах старовини АРІ після ретельного аналізу ситуації дійшли висновку, що піраміда потребує термінового очищенні від цих «пам’ятників безкультур’я». По залишених на стародавніх каменях іменах можна судити про широку географію єгипетського туризму – тут відзначилися жителі чи не з усього світу. 

Перші «нотатки на пам’ять» були залишені на пірамідах Гізи ще в XIX столітті. Але в останні роки їх стало дуже багато, хоча в більшості випадків всі ці письмена були нанесені крейдою, ручками або маркерами.

Крім реставраційних робіт фахівці планують повністю замінити систему освітлення зовні і всередині у відповідності з міжнародними стандартами. Останній раз піраміду Хеопса реставрували 15 років тому. Інші знамениті піраміди Гізи піддавалися ремонту близько 2012 року.


Нагадаємо, що це не єдиний історичний пам’ятник, що регулярно страждає від вандалів. Так, у листопаді «відзначився» російський турист, який був затриманий в Колізеї за видряпування на стіні літери «К» розміром 25 см на 17 см. У підсумку порушник був затриманий, і йому пред’явили звинувачення в скоєнні акту вандалізму зі штрафом у розмірі € 20 тис.