Поет Коцарев у Житомирі порадив не розчаровуватися в своїй творчості

Література має бути різноманітною в жанрах і стилях, лише тоді вона буде справді цікавою і кожен читач знайде собі те, що йому до смаку. 

До такої думки дійшли учасники і гості обласної літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка під час лютневого засідання, яке вже традиційно відбулося в приміщенні обласної бібліотеки для дітей.

Головним гостем був київський поет, прозаїк, журналіст Олег Коцарев. Він привіз із собою цілий рюкзак книжок – власних збірок та до створення яких приклав зусилля. Метафорично насичені, динамічні, гостро соціальні та ліричні поезії молодого письменника нікого не залишили байдужим.

Олег Коцарев представив і чужі вірші – житомирських поетів Богдана-Олега Горобчука зі спільної збірки «Цілодобово» та Юлії Стахівської (збірка «Червоні чоловічки»), поетів, які творили на початку минулого століття зі збірки «Українська авангардна поезія»: Миколи Бажана, Павла Тичини, Ґео Коляди, Андрія Чужого. До речі, упорядники книжки «Українська авангардна поезія» – Олег Коцарев і Юлія Стахівська.

Було репрезентовано нові складні проекту «Листи на фронт» – «Різдвяний» та «Молитва за синів». «Різвяний» – вже в зоні АТО, його передала нашим військовим волонтер Юлія Толмачова.

Свої поетичні збірки представила поетеса Ольга Муженко, яка нині проживає в Житомирі, але родом – з села Виступовичів Овруцького району. Нові вірші прочитали доцент Житомирського державного університету імені Івана Франка Ірина Вітюк, студентка ЖДУ імені Івана Франка Наталія Гуральчук, поет, журналіст Олег Климчук, поетеси Марія Рудак, Лілія Бех і Леся Пахолюк, житомирська гумористка Вікторія Дем і вчителька Віра Панечко з села Сердюків Олевського району. 

Яскравим був виступ молодих зірок житомирської поезії – Лесика Панасюка і Юлії Кручак, які вже встигли засвітитися на всеукраїнських конкурсах і фестивалях. Прозаїк, член НСПУ Григорій Цимбалюк висловив своє бачення сучасного українського літературного процесу. Музичною родзинкою став виступ саксофоніста Сергія Яроми.

На завершення Віра Панечко звернулася до Олега Коцарева, щоб він порадив, як працювати над собою у літературному плані. «Потрібно багато читати книжки авторів різних стилів і часів. Якщо пишете – намагайтеся надрукувати свої твори, це дозволить поглянути на себе критично, з боку. Варто не розчаровуватися в своїй творчості й не переставати писати. Адже література грошей не приносить і дуже легко закинути нею займатися. Вважаю, що ті, які покидають писати, багато що втрачають», – сказав О. Коцарев.

Тож можна вивести своєрідну формулу: читати, писати, публікувати твори, не розчаровуватися дорівнює успіху поета.

Засідання обласної літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка відбуваються кожного першого четверга щомісяця в обласній бібліотеці для дітей. Наступне засідання – 5 березня. Початок – о 16.00.

Марія ХІМИЧ.

Фото Сергія ЛИПКА.