Рідкоземельний бізнес на Житомирщині, наближений до VIP-утікача Азарова, переписали на жительку Донецька

Сім’я Миколи Азарова згортає “нажиті непосильною працею” проекти в Україні, пише “Деловая столица“,  позбавляючись від найбільш ліквідних активів.

Наприкінці січня структури, близькі до втікача екс-прем’єра Азарова, продали свої акції газодобувної компанії “Пласт” її основному власнику екс-регіоналу Олександру Онищенко. А незадовго до цього вони попрощалися з рідкоземельним бізнесом, в тому числі на Житомирщині.

“Нещодавно був змінений склад засновників рідкоземельних активів, до яких мала відношення сім’я Азарових, – ТОВ “Федоровський кар’єр” і ТОВ “Укрлітійдобича”. Частка близьких до екс-прем’єра структур в першій компанії, яка планувала зайнятися розробкою Федорівського родовища ільменітових руд у Житомирській області, була переоформлена на маловідому мешканку Донецька Сталіну Кононенко. А власником другої компанії, що отримала право на розробку Полоховского родовища літію в Кіровоградській області, став нікому не відомий місцевий житель Іван Захаров”, – пише видання.

Загалом продаж близькою до Азарова компанією частки в “Пласті” сталася слідом за появою інформації про те, що VIP-утікач виставив на продаж свій особняк на Печерську площею майже 600 кв. м. Довіреність на проведення операції була виписана на Гліба Лешкова, одного з менеджерів компаній Азарових.

До цього,  родина екс-прем’єра перевела на офшори ряд своїх київських компаній. Наприклад, влітку минулого року замість юриста з Ліхтенштейну Рейнхарда Прокша новим власником компанії “Де Санктіс-Інвест”, у якої є спільні проекти з державною “Укргазвидобування”, став офшор c Британських Віргінських островів Karson Business Group.