“Самопоміч” пропонує запустити аудиторів у “святая-святих” Житомирської міської ради

Житомирська ГО “Самопоміч” з метою отримання фахової оцінки стану ефективності використання бюджетних коштів у Житомирі пропонує запустити у міську раду незалежних аудиторів.

Оскільки міська казна – це спільні кошти територіальної громади, а міська рада – не ЗАТ (закрите акціонерне товариство), інформація щодо бюджетних коштів не є конфіденційною, а отже – у нинішніх керівників міста і депутатського корпусу немає жодних причин відхиляти цю ініціативу, – перекона голова ГО “Самопоміч Житомира” Наталія Чиж.

Пропонується, що аудитори проаналізують не лише остаточні цифри витрат, а й те, наскільки раціонально ці кошти були витрачені – висновки і рекомендації будуть надані на основі вивчення контрагентів, цінової політики. 

Без проведення аудиту громада не має розуміння того, як витрачаються кошти міста і які рекомендації щодо вдосконалення цього процесу можна надавати. Все покрито завісою таємності, – вважають у Самопомочі й готові відкрити цю інформацію громаді, привівши у міську раду незалежних незаполітизованих аудиторів, які спільно з журналістами до червня 2015-го року у разі отримання на це згоди міської ради дадуть висновок щодо ефективності витрачання коштів таких розпорядників:

1. Управління житлового господарства;

2. Управління капітального будівництва;

3. Управління охорони здоров’я.

Схожі з аудитом фунції контролю за використанням бюджетних коштів виконує Держфінінспекція. Але в “Самопомочі” пояснюють – “екс-КРУшники” контролюють, чи немає розкрадань, але вони не дають рекомендацій щодо підвищення ефективності видатків.

Бажаючи допомогти місту налагодити прозорий ефективний процес роботи розпорядників бюджетних коштів, “Самопоміч” готова за благодійні кошти оплатити роботу аудиторів.

Конкретний обсяг аудиторських послуг, розмір і умови їх оплати пропонують визначити в тристоронньому договорі між Житомирської міської радою (замовником), аудиторською фірмою (виконавцем) та ГО “Об’єднання “Самопоміч”” (платником).

Аудиторській фірмі мають дозволити розголошувати зміст аудиторського висновку, а також зміст документів, переданих міською радою аудиторам, для проведення аудиту.

Для втілення цієї ініціативи “Самопоміч” подає у міську раду готовий проект рішення, де все розписано.

Однак, чи погодяться на таку інформаційно-ревізійну інтервенцію депутати та керівники міста – питання ще те. “Самопоміч” вже дорікнули за бажання піаритися.

Голова ГО “Самопоміч Житомира” Наталія Чиж каже, що дозвіл, або заборона на проведення аудиту стане лакмусовим папірцем, який покаже, чи готова влада Житомира до справжньої відкритості, чи, може, насправді, вона прагне пожинати плоди зі старої корумпованої системи.

Юрист Олексій Ясюнецький, член “Самопомочі” переконаний, що влада змінилася, але система залишилась. Оскільки є суспільний запит, її треба змінювати. 

“Не можуть приходити нові люди і ставати на старі рельси. Бо це буде та сама поїздка”, – резюмував юрист.