У Києві відомі українці перевтіляться в персонажі творів Марка Вовчка

У Києві в рамках «Атмосфери Марка Вовчка» пройдуть конкурс на краще освідчення у коханні, зірковий фотопроект, у якому відомі українці перевтіляться у героїв казок письменниці, конкурс ілюстрацій до її творів, літературні вечори, вистава театру тіней за мотивами новели Марка Вовчка, а також історичний проект, покликаний розповісти про життя і творчість цієї незвичайної жінки з невідомої сторони.

«Усі ми вивчали Марка Вовчка у школі, читали «Інститутку» і «Марусю», — говорить організатор проекту Катерина Старунська. — Але що ще ми знаємо про цю видатну жінку, красуню, якою захоплювалися чоловіки — від Тургенєва до Шевченка? Адже вона одна з небагатьох, хто так багато зробив для української літератури. Завдання проекту — розкрити Марка Вовчка з невідомої сторони і, головне, зацікавити молодь її історією. Тому на виставці в «Атмосфері» ми готуємо не лише історичний стенд із маловідомими фактами про письменницю, але і квест по її біографії з призами та подарунками».

Квест буде побудований на чутках. Відомо, що письменниця була абсолютно байдужою до чуток і ніколи не спростовувала навіть найбезглуздіші з них. Українцям запропонують відгадати, що серед того, що говорили про Марка Вовчка правда, а що вигадка.

Унікальні історичні фотографії і рідкісні факти з біографії письменниці стали доступними організаторам завдяки спеціальному партнеру проекту будинку-музею Марка Вовчка у російському Нальчику, де Вовчок провела останні роки життя.

«Ми із задоволенням підтримуємо цей проект, ― зізнається директор будинку-музею Лариса Кантемірова. ― Наш музей ― дуже відвідуване місце, багатьом людям цікаво дізнатися про життя і творчість видатної української письменниці. І ми вдячні, що ви звернулися до нас у такий нелегкий період. Нас розділяють багато речей, нехай любов до літератури нас об’єднає!»

Зірковий проект присвячений дитячій літературі Марка Вовчка. Письменниця — автор кількох десятків казок, багато з яких заслуговують на те, щоб про них нагадали. На зйомці планують створити образи із творів «Королівна Я», «Підприємливий джміль», «Зла Колючка і Добра Троянда», «Ведмідь». У їх персонажів і перевтіляться зіркові учасники проекту. Також дитячим казкам буде присвячений літературний вечір, під час якого відомі українські виконавці, актори і телеведучі прочитають казки Марка Вовчка маленьким слухачам.

«Біографія і творчість Марка Вовчка — взірець того, що немає таких труднощів, які неможливо подолати, — розповідає літературознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віра Агеєва. — Вона весь час долала неймовірно важкі перепони: від дитинства напівсироти до заборони друкуватися українською мовою. Тим не менше, це єдина письменниця середини ХІХ століття, яка змогла заробляти собі на життя і утримувати сина за допомогою пера. Своєю прозою Марко Вовчок вперше дала можливість почути голос жінок, жінок незалежних, жінок пристрасних, здатних наполягати на своєму, навіть якщо доводиться платити надто дорогою ціною. Її канонічна особистість, її життя і творчість, безумовно, приклад для молодого покоління».

Ще однією задачею, яку ставлять перед собою організатори, є підтримати українську книгу. З цією метою проводиться конкурс ілюстрацій до творів Марка Вовчка. 

Роботи фіналістів, відібрані професійним журі, будуть представлені на виставці «Атмосфера Марка Вовчка», яка відкриється 26 лютого у виставковому просторі ТРЦ «Атмосфера» і буде безкоштовною для відвідування.

«Атмосфера Марка Вовчка» — другий із серії проектів, присвячених видатним українкам. Протягом 6 місяців українцям нагадають про досягнення і талант п’яти героїнь, чиї імена вписані золотими літерами в українську історію: Соломії Крушельницької, Марка Вовчка, Марії Заньковецької, Квітки Цісик і Катерини Білокур.