​Україна та Японія співпрацюватимуть у сфері енергоефективності

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук після повернення з Японії, де перебував з робочим візитом у складі української делегації під головуванням Першого заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Зюкова Ю.Є.

За словами Голови Агентства Сергія Савчука, під час зустрічі з парламентським віце-міністром Міністерства економіки, торгівлі та промисловості Японії паном Шігекі Іваі, в рамках двостороннього співробітництва визначено основні напрямки діяльності в сфері енергоефективності та енергозбереження. 

Зокрема:

 будівництво сміттєспалювальних заводів для виробництва теплової та електричної енергії;

 заміна та реконструкція існуючих котелень з подальшим переведенням їх на альтернативні види палива;

 термомодернізація житлових будинків;

 будівництво заводів з виробництва біоетанолу другого покоління.

«Співробітництво України з Японією є дуже важливе. Адже, енергоємність ВВП України у порівнянні з іншими розвинутими країнами в три рази вище. Значна їх частина – це імпортовані ресурси. Питання енергозбереження є пріоритетне для Уряду», – наголосив Сергій Савчук, додавши що Японія має досвід проведення реформ енергетичного сектору та є лідером у сфері інновацій та технологій у відновлюваній енергетиці та енергоефективності.

В свою чергу Японська сторона висловила зацікавленість щодо співпраці з Україною та підтримала розгляд ініціатив щодо енергоефективності, представлені українською делегацією. Найближчим часом планується розробити дорожню карту щодо реалізації в Україні відповідних пріоритетів з метою їх реалізації із залученням японської сторони.

Загалом, результатом українсько-японського робочого візиту є двосторонні домовленості щодо подальшого співробітництва у сферах енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлюваних джерел енергії.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час робочого візиту до Японії провів ряд зустрічей з представниками Міністерства економіки, промисловості та торгівлі, Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), Організації розвитку нової енергії та промислових технологій (NEDO). Також, відвідав заводи та генеруючі підприємства: TOSHIBA, MITSUBISHI, HITACHI POWER SYSTEM, KYUSHU ELECTRIC POWER CO, ING.

Відділ популяризації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності України