​Українських педагогів навчать, як працювати з дитиною з синдромом Дауна

У найближчі два місяці українці допоможуть дітям з синдромом Дауна втілити в життя мрію про інклюзивну освіту (навчання дітей з обмеженими можливостями здоров’я не в спеціалізованому, а в звичайному навчальному закладі).

З 2 лютого по 31 березня 2015 у всіх відділеннях УкрСиббанку BNP Paribas Group проходитиме щорічна благодійна акція «Срібна монетка» -2015.

«Цей проект, спрямований на поліпшення якості життя дітей з синдромом Дауна, – говорить Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром», батько 10-річного Іллі з синдромом Дауна. – Уже набули чинності зміни в законодавстві, які дозволяють відкривати інклюзивні і спеціальні групи для особливих діток. Вже у вересні більше 300 маленьких українців із синдромом Дауна підуть в дитячі сади. Зараз більшість загальноосвітніх дошкільних установ і їх фахівці просто не готові і не мають досвіду роботи з «сонячними» малюками. Акція «Срібна монетка» -2015 дозволить зібрати кошти і направити їх на методичну підтримку вихователів дитячих садків».

У 2015 році кошти, зібрані в рамках проекту «Срібна монетка», будуть спрямовані на підтримку процесу прийняття дітей з синдромом Дауна в загальноосвітні дошкільні установи: створення освітньої програми для педагогів по всій Україні; формування служби підтримки сімей; послуги з раннього втручання із залученням фахівців (професійна психолого-педагогічна підтримка на базі Центру раннього розвитку), а також – проведення регіональних навчальних семінарів для батьків і фахівців, створення курсу відео-підтримки для фахівців, які працюють з дітьми з синдромом Дауна; видання та розповсюдження спеціальної літератури.

«Ми вже півроку ходимо в садок зі звичайними дітьми. Навіть за цей короткий час я бачу результати: моя дитина стала більш активною, більш сміливою, більш включеною в те, що раніше його не цікавило, – розповідає Світлана Махно, мама 4-річного Гліба з синдромом Дауна. – У нашій групі 18 дітей, 5 з них – такі як мій малюк. Дуже важливо, щоб діти з особливими потребами соціалізувалися. Бачу, як звичайні діти спілкуються з малятами з синдромом Дауна, як вони піклуються про них, з якою любов’ю і трепетом ставляться, і розумію, що інклюзивна освіта ще до школи не тільки дасть можливість розвиватися швидше малюкам, але і допоможе іншим діткам вже з такого маленького віку вчитися доброті. Дуже хотілося б, що всі особливі дітки мали можливість вчитися, розвиватися і жити повноцінним життям».

Акція «Срібна монетка» проходить п’ятий рік поспіль у партнерстві з АТ «УкрСиббанк». Всі бажаючі можуть підтримати ініціативу і дати гроші в спеціальні бокси в будь-якому відділенні УкрСиббанку або перерахувати кошти на користь ВБО «Даун Синдром» р / р 26005265663402 МФО 351005 АТ «УкрСиббанк». 

Також можна замовити платіжну картку «Срібна монетка» або внести пожертвування онлайн через офіційний сайт ВБО «Даун Синдром», перейшовши за посиланнм «Пожертвувати». Кошти на її оформлення автоматично перерахувати до фонду ВБО «Даун Синдром».

“Благодійний проект« Срібна монетка» збирає для «сонячних» дітей сотні тисяч гривень. За п’ять років співробітники і клієнти УкрСиббанку пожертвували майже 1 055 000 грн, – розповідає про результати проекту Костянтин Лежнин, заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу УкрСиббанку BNP Paribas Group. – При цьому наша основна мета не просто зібрати гроші. «УкрСиббанк», як частина європейської міжнародної фінансової групи, прагне змінити ставлення суспільства до дітей з синдромом Дауна – зламати застарілий стереотип про обмеженість таких дітей».

Кожен, хто зробить внесок від 5 гривень у відділенні АТ «УкрСиббанк», може отримати у співробітника відділення спеціальну наклейку і приклеїти її на плакат у відділенні з малюнком сонечка – символу людей з синдромом Дауна, – перетворивши таким чином пунктирний малюнок в справжнє сонці.

Поставити бокс для пожертв у Вашому офісі: (044) 502-31-43, (050) 97-307-27 або yatskevich@downsyndrome.org.ua

Для довідки:

За офіційною статистикою в Україні щороку народжується понад 420 дітей із синдромом Дауна. Імовірність народження такої дитини не залежить від здоров’я або способу життя його батьків.

Всі вони можуть стати повноцінними членами суспільства за наявності необхідної психолого-педагогічної та медичної підтримки. У світі вже давно існує розроблена модель супроводу таких дітей та їх сімей. В Україні поки відсутня будь-яка системна модель підтримки та професійної допомоги людям з синдромом Дауна та їх сім’ям.

Такий стан речей призводить до відмов від дітей в пологових будинках (у 2008 році в будинках дитини зареєстровано 263, а в 2009 році 253 дитини з синдромом Дауна). Медики і педагоги найчастіше керуються застарілими і поверхневими відомостями.

Ухвалення змін до Закону України “Про дошкільну освіту”, що вступили в силу з 01.01.2015 року, буде сприяти вирішенню такого проблемного питання, як поліпшення якості і доступність інклюзивної форми дошкільної освіти дітей з особливими потребами, у тому числі з синдромом Дауна.

Повинна бути створена мережа інклюзивних груп у дошкільних навчальних закладах та забезпечені належні умови діяльності таких груп. Для роботи кожної інклюзивної групи передбачено введення однієї додаткової посади асистента вихователя. Для створення інклюзивних груп необхідна реорганізація 10% груп загального розвитку, що функціонують в Україні сьогодні.

За даними Держкомстату на 01.01.2014 кількість груп загального розвитку становило 41 378, тобто в результаті кількість інклюзивних груп складе близько 4 000. В одній інклюзивної групі може виховуватися до 15 дітей, з них до 3 дітей з особливими потребами, у тому числі інвалідів . Тобто при народжуваності до 420 дітей з синдромом Дауна по Україні щорічно всі 100% таких дітей можуть бути включені інклюзивну форму навчання.

Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» (www.downsyndrome.org.ua) заснована в 2003 році батьками дітей з синдромом Дауна. Місія організації – надання допомоги людям з синдромом Дауна та іншими генетичними особливостями та їх сім’ям (у сфері медицини, освіти), їх соціальна адаптація та реалізація права на повноцінне життя. В даний час ВБО «Даун Синдром» об’єднує понад 520 сімей з усіх куточків України.

2 вересня 2010 відкрито Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна, можливостями якого вже користуються більше 700 сімей з усіх куточків України. Програми Центру для сімей виховують дітей від 0 до 2 років безкоштовні.

1 вересня 2011 відкрито перший клас «Радість» проекту Перспектива 21/3 для дітей з синдромом Дауна та іншими особливостями, сьогодні діють 3 класу, в яких навчаються 20 дітей. Спільно з інститутом спеціальної педагогіки АПН України розробляється експериментальна шкільна програма, яка дозволить, враховуючи особливості учнів ефективно підготувати їх до дорослого життя, грунтуючись на передовому європейському досвіді.

ВБО «Даун Синдром»: (044) 5409609, info@downsyndrome.org.ua