Мільярд для безпілотників Житомирського військового інституту під питанням

Масштабний навколовоєнний проект ініціював секретар парламентського комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Винник, пише “Forbes”.

Відвідавши разом з іншим членом БПП  Бориславом Розенблатом Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова, він ініціював створення в Житомирі науково-виробничого центру з розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів. На це, за словами депутата, потрібно мільярд гривень в 2015-2016 роках.

“Доцільність витрачання такої значної суми бюджетних коштів на цей проект − під питанням. Житомирське підприємство вже давно розробило і випускає безпілотники, які активно використовуються українськими військовими. Як повідомив прес-центр АТО ще в серпні, такі літальні апарати з’явилися на озброєнні сил АТО, застосовуються вони в основному для повітряної розвідки в гарячих точках”, – пише видання.

Forbes звернувся до експерта з озброєнь із питанням: чи були зафіксовані неполадки в роботі цих безпілотників, через що могла б виникнути необхідність у розробці принципово нових зразків. За його словами, єдине нарікання − мала їх кількість, потреби ж у дослідницьких роботах на мільярд немає.

Forbes направив запити в РНБО, профільний комітет парламенту і Фінмоніторинг із проханням обґрунтувати необхідність таких досліджень і на що конкретно чиновники збираються витратити 1 млрд гривень. За словами Сергія Пашинського, на базі Житомирського військового інституту створюються десятки проектів. 

“Дуже шкода, що держава їх не може підтримати фінансово, і цей мільярд гривень − це одкровення”, − каже він.

За його словами, як Житомирський військовий інститут, так і інші установи цього профілю потрібно підтримувати оборонними замовленнями, даючи їм можливість розвивати оборонну промисловість.

“Для того щоб зробити безпілотники, які нам треба, необхідно $500 млн і 3-4 роки, у нас ні того, ні того немає. Я вітаю всіх волонтерів та активістів, які займаються безпілотною авіацією і допомагають армії. На базі військової служби є розробки, які ми плануємо запустити у виробництво, але це буде ще нескоро”, − підкреслює він.

Юрій Береза, заступник голови фракції “Народного фронту”, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, зазначає, що безпілотні проекти можуть реалізовувати українські авіамоделісти, випускники технічних вузів країни.

“Навіщо сьогодні витрачати мільярд на таке? – дивується він. – Я категорично проти, щоб використовувати мільярд гривень на цю програму. Більш обґрунтованою він вважає точкову підтримку – на одну з потужних авіамодельних груп, які серйозно займаються розробками і в Києві, і Дніпропетровську, і Харкові, і Львові. Краще підтримувати ось такі групи, і я впевнений, що результат вони дадуть набагато кращий”, – вважає він.

Винник − депутат від Блоку Петра Порошенка, обраний по Херсонській області (Нова Каховка). При цьому Винник був узгодженим кандидатом між БПП і “Народним фронтом”.

У Херсоні Винник фігурував у кількох гучних скандалах. Будучи директором ТОВ “Завод будівельних матеріалів №1” (Нова Каховка), Іван Винник у 2012 році став фігурантом кримінальної справи за ч.2 ст. 367 УКК України. Його звинувачували у доведенні підприємства до банкрутства і неналежному виконанні службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки: ненадходження до держбюджету коштів у вигляді податку на додану вартість в сумі 444 000 гривень.

Винник у суді визнав свою провину, і Каховський міськрайсуд 21 лютого 2013 року прийняв рішення закрити справу й амністувати обвинуваченого. При цьому депутат досі залишається невиїзним з країни − через заборгованість перед Альфа-Банком на 332 млн гривень суд наклав заборону (документ є в розпорядженні Forbes) на транскордонні переміщення депутата і його дружини.