На чому будуть економити житомирські аграрники під час посівної

Цього року очікується складна посівна. За прогнозами експертів, в 2015 р українські аграрії будуть змушені жорстко економити ресурси, в тому числі – знизити обсяги внесення добрив, пише “AgroPravda.com“.

Як розповідають дилери сільгосптехніки, на ринку спостерігається тенденція заміщення мінеральних добрив органічними. Це видно по тому, як зростає попит на розкидачі органічних добрив.

На чому збираються екнономити розповіли і житомирські аграрники.

У господарстві «Агродженерейшен» («Лещинський» Житомирського району) структура посівів в 2015 р залишилася колишньою: ріпак, кукурудза, зернові культури. Економити в господарстві планують на паливі та на обробці – у випадку, коли можна використовувати не два прохода, а один. 

Цьому сприяє технопарк господарства: хоча в ньому і присутня техніка МТЗ 920 і ХТЗ Т150, основну масу становлять трактори Case IH 135, а також техніка Horsch, Gregoire Besson, Vaderstad.

Як сказав  Олександр Вознюк, представник господарства: “На добривах ми економити не будемо, тому що ми працюємо на кінцевий результат для того, щоб отримати високий урожай”.

А покупка навою техніки в проекті тільки на 2016.

В будь-якому випадку – ситуація в сільгоспсекторі склалася аж ніяк не нормальна, і зараз, як ніколи потрібна державна підтримка.

І хоча вже робляться кроки в цьому напрямку: прийнято Закони про спрощення ведення бізнесу, про держпідтримку дрібних господарств, очікується компенсація кредитних ставок для аграріїв і т.д., хочеться сподіватися, що цією підтримкою аграрії зможуть скористатися до початку весняних посівних робіт 2015 

Тоді вони зможуть докласти максимум зусиль у напрямку своєї основної діяльності, а не думати про те – як вижити, і “сіяти чи не сіяти”.