Підприємство на Житомирщині, за часів Януковича, на акцизних схемах щомісяця не сплачувало в казну мільйони гривень

Незаконну схему ухилення від сплати акцизного податку в особливо великих розмірах викрито та нейтралізовано співробітниками слідчого управління фінансових розслідувань Житомирщини.

Про це повідомляють в ГУ ДФС.

Суть нелегальної оборудки, в результаті якої бюджет держави недоотримав мільйони гривень, полягала в наступному: протягом 2010-2014 років службові особи одного з підприємств області «Т», маючи певні впливові зв’язки серед колишнього керівництва держави, пролобіювали питання прийняття нормативного документу, згідно якого спиртовмісна суміш, так звана «присадка» для двигунів, не обкладалася акцизним податком. Надприбутки від реалізації осідали в кишенях лобістів даного розпорядження, а бюджет країни ніс неабиякі збитки, недоотримані у вигляді податків та зборів.

У червні 2014 року в результаті проведення низки експертних досліджень та фахових висновків дану норму Закону було скасовано і зобов’язано виробників подібних сумішей оформити необхідні ліцензії та дозволи.

Однак, підприємство «Т», всупереч новим вимогам Закону, продовжувало виготовлення та реалізацію так званих «присадок», не сплачуючи при цьому жодної копійки акцизного податку.

Таким чином, державна скарбниця протягом лише двох місяців 2014 року недоотримала майже 18 млн. грн. податків. Можна лише уявити ймовірну величину державних збитків в подальшому, якби не своєчасне втручання податкових міліціонерів, які нейтралізували діяльність незаконної оборудки.

Слід зазначити, що в ході проведеного згідно рішення суду обшуку, працівниками слідчо-оперативної групи вилучено в якості речових доказів 21 тонну спиртовмісної речовини, яка могла б бути використана для виготовлення величезної кількості фальсифікованого алкоголю, що в подальшому нанесло б неабияку загрозу життю та здоров’ю споживачів.

У ході розслідування кримінального провадження за ст. 28 ч.2, ст.204 ч.1, ч.2 ст.212 ч.3 Кримінального кодексу України слідчими ГУ ДФС у Житомирській області зібрано повну доказову базу порушення законодавства, та закінчено досудове розслідування. Справу направлено до суду.