​Собаки вміють розрізняти злі і веселі обличчя, з’ясували вчені

Вчені розкрили це явище, дійсно унікальне для світу природи, в ході незвичайного експерименту, в рамках якого собаки повинні були запам’ятовувати обличчя людей і потім вибирати їх на сенсорному дисплеї для того, щоб отримати свою вечерю чи обід.

Європейські біологи вперше змогли продемонструвати, що собаки дійсно добре розбираються в людських емоціях і вміють співпереживати господареві, розрізняючи злі і веселі вирази облич людей, що дозволяє назвати їх поки єдиним прикладом тварино- “емпата”.

“Схоже, що вони розуміють, що у цих виразів різні значення, і їм вдається розпізнавати їх не тільки для тих людей, яких вони добре знають, але і для осіб, яких вони раніше ніколи не бачили. Ми поки не знаємо, що ці емоції насправді означають для собак.

Проте ми вважаємо, що вони асоціюють веселі обличчя з позитивними явищами і злі – з негативними феноменами “, – заявив Людвіг Хубер (Ludwig Huber) з Університету ветеринарної медицини у Відні (Австрія).

Досвід показав, що собаки робили вибір далеко не випадково – число правильних відповідей в середньому становило 65-80%, залежно від того, яку частину обличчя їм показували вчені. Це означає, як пояснюють автори статті, що собаки дійсно вміють розпізнавати людські емоції і розрізняти вираження особи, пов’язані з ними.

Поки у вчених немає однозначної відповіді на питання, чи отримали  собаки цю здатність завдяки тривалому спілкуванню з власниками, або ж вона є якоюсь вродженою рисою, яка могла з’явитися у “кращого друга людини” завдяки штучному відбору і одомашнення їх людиною. Цілком можливо, припускають вчені, що собача “емпатія” є проявом якоїсь загальної для всіх савців здатності розпізнавати емоції.


Для беременных собак WOLMAR WINSOME – полифункциональный мультикомплекс. Улучшает усвоение организмом собаки кальция и других витаминов. Обращайтесь.