У Житомирі захворюваність на грип перейшло епідемічний поріг

Населення Житомирщини продовжує хворіти та сезонний грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Лише за останній тиждень (з 23.02. по 02.03.2015 р.) в області захворіло 11 тис. 490 осіб.

Про це інформує обласний медичний центр здоров’я таспортивної медицини Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області.

Показник захворюваності на грип та ГРВІ серед населення області складає 91,4 на 100 тисяч населення, що лише на 6 % нижче епідемічного порогу (96,8 захворювань на 10 тис. осіб). 

Тобто, в цілому по області рівень захворюваності наближається до епідемічного. 

Серед захворілих 60 % складають діти до 17 років. 

Перевищення епідемічного порогу реєструється на 11 адміністративних територіях області: Попільнянському, Ружинському, Новоград-Волинському, Олевському, Коростишівському, Черняхівському, Житомирському, Любарському, Малинському, Радомишльському районах та м. Житомирі.

Корисна інформація

Сприйнятливість населення до грипу дуже висока, багато в чому вона залежить від ступеня зміни вірусів. При появі нового штаму все населення виявляється неімунним. Захворювання поширюється лавиноподібно, виникає велика кількість важких форм захворювання і летальних випадків.

Джерелом інфекції є хвора людина. Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний. Масовому поширенню грипу сприяють хворі на легкі форми, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і до небезпеки зараження оточуючих. З краплинами слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання, розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

Типові симптоми грипу:

* різкий підйом температури до 38-40оС;

* лихоманка;

* слабкість;

* біль у м’язах, суглобах, животі, очах.

Хворий відчуває ускладнення дихання через ніс, першіння в горлі, стиснення за грудиною, сухий болючий кашель.

Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями:

* легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу;

* ускладнення в роботі верхніх дихальних шляхів (отит, синусит, трахеїт);

* ускладнення в роботі нервової системи (менінгіт, енцефаліт, невралгії).

Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань.

Як захистити себе від грипу?

Основним заходом специфічної профілактики є вакцинація. Вакцинація особливо рекомендована групам ризику – вагітним, особам, які часто хворіють на гострі респіраторні захворювання, людям похилого віку з хронічними захворюваннями, вчителям, працівникам сфери обслуговування тощо.

Що робити, якщо ви захворіли на грип?

Слід залишатися вдома і дотримуватися постільного режиму протягом усього температурного періоду, оскільки грипозне захворювання є великим навантаженням на серцево-судинну систему.

Пити більше рідини, щоб вимивати токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання. Звернутися до лікаря. Саме він повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров’я і віку.

Профілактика:

* уникати тісних контактів з людьми, які чихають і кашляють;

* не торкатися руками очей, рота і носа;

* регулярно ретельно мити руки з милом, протирати їх засобом для дезінфекції рук;

* здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні.