Україна завмерла за крок від дефолту!

Минулий тиждень вочевидь показав всі вади сьогоднішнього державного управління на найвищому рівні, по суті, розкрив махінації з державними коштами в колосальних масштабах, поставив на край прірви економіку країни, критично знизив купівельну спроможність населення поставивши його на грань зубожіння, а головне, суттєво зневірив виборця у своєму виборі в політичному сезоні 2014 року.

Соціум і влада терміново шукає винуватого, на цю роль, як найкраще підходить «рядовий» виконавець і голова НБУ В.Гонтарева з її постійно «п’яними» очима та припухлими щоками, але вона всього – на всього виконавець…

Довідково: П.Порошенко з січня 2007 року по березень 2012 року очолював раду Національного банку України. А.Яценюк з січня 2003 року по лютий 2005 року – перший заступник голови НБУ та виконуючий обов’язки голови. Отож, найвище керівництво країни добре та з власного досвіду знає, як працює Нацбанк, що буде з економікою при запуску гривневого друкарського станка на всю потужність в три зміни, як «вимити» та «відмити» золотовалютні кошти країни шляхом рефінансування своїх, та наближених до тіла банків через міжбанківські торги, заробляючи на пустому місці кожного дня мільярди доларів!  

Що це, елементарне не розуміння макро економічної та монетарної політики, абсолютне не бажання рахуватися з реаліями політичної та економічної ситуації, або непереборне бажання заробити, заробити, заробити будь якою ціною та в будь яким способом черговий мільярд? Такі дії органів державного управління та перших осіб, які їх представляють (АП, Кабмін, ВР, НБУ) не могли не бути «оціненими» західними фінансовими інституціями ( МВФ, ЄБРР та інші…), які призупинили надання чергового валютного траншу для нашої держави небезпідставно вважаючи, що він в черговий раз буде банально та спекулятивно (але законно) розтягнуто по кишеням можновладців та особам наближених до них. Звісна річ, це викликало в країні різкий дефіцит твердої валюти, різкий її стрибок, в багатьох випадках не виправдане підняття цін на товари та послуги, але головне – зневіри людей в здатність нинішньої влади ефективно управляти країною.      

При відсутності кредитних валютних надходжень до країни протягом найближчих 10-15 днів це однозначно приведе країну до дефолту, колосального росту курсу долара, чергового стрибка цін, гіперінфляції, неспроможність платити по рахункам.       


Довідково: дефолт( default — невиконання обов’язків, синонім банкрутство), це фінансова неспроможність держави платити по зовнішнім та внутрішнім зобов’язанням, кредитним боргам, цінним паперам, євробондам, тощо, а також виплачувати пенсії, соціальні зобов’язання, заробітні плати державної сфери, утримування приміщень та інфраструктури, тощо… 


Виходячи з об’єктивної та реальної ситуації держава Україна на сьогодні швидко наближається до фінансового та економічного банкрутства,до системної політичної кризи, завдяки неефективним діям нинішніх політиків та політичних угрупувань і як наслідок, нас очікує низка соціальних потрясінь, бунтів, переворотів, зміна вищого політичного істеблішменту та тотальне розчарування населення у всіх, всіх, всіх…            

Такий сценарій дуже ймовірний та вірогідний, якщо не відбудеться дива, якщо МВФ все таки «змилується» дасть велику суму грошей, правда, світова спільнота паралельно і однозначно поставить єдину і останню вимогу – тотальні реформи та перетворення у всіх галузях життя! Свою неспроможність ефективно управляти країну весь час списували на події на Донбасі, але більш цього не вийде, це дуже добре працювало певний час, але наразі всі побачили, що то всього-на всього було окозамилювання, не бажання проводити реформи в загально державному масштабі.

Чому реформи нинішні можновладці не робили раніш?                

Все доволі просто та прозаїчно. Запуск реформ не дало б змоги руками НБУ заробляти такі шалені та легкі кошти, а головне, ті хто починає та проводить реформи (шокову терапію) назавжди йдуть в політичне небуття, несуть на собі тягар незадоволеного населення, вже ніколи не можуть розраховувати на повернення в вищий ешелон політики.

Прогноз: В березні відбудеться розпад та переформатування парламентської коаліції, відставка уряду та заміна його на уряд технократів, тотальні чистки з заведення низки кримінальних справ на високих і калібром менших посадовців,початок реальних перетворень та люстраційних процесів.

А.Яценюк, як видно, вже не проти розвитку саме такого сценарію зваливши всю відповідальність на П.Порошенка, бо це дає змогу саме йому уникнути нищівного політичного банкрутства, та залишає певні можливості дещо пізніше повернутися у велику політику, тоді, коли все реструктуризується і заспокоїться.              

Улюблена цитата автора “Сінгапурського дива” Лі Куан Ю. оголошена президентом України П.Порошенком при призначенні Генеральним прокурором України В.Яреми: “Як почати боротьбу з корупцією. Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, вони знають за що і народ вам повірить” може на справді в Україні втілитися в життя, бо інших варіантів вже просто не має!