Влада Чехії запропонує етнічним чехам Житомирщини переїхати з України та отримати дозвіл на проживання

У неділю, 15 березня,  до Чехії прибула чергова група українців чеського походження, які тікають від конфлікту в Україні. 

Їх особисто зустрічав президент Miloš Zeman, міністр внутрішніх справ Milan Chovanec,  міністр закордонних справ Lubomír Zaorálekі.

Про це пише чешське видання Novinky.

Як повідомляється, прибула група із 40 чоловік. При цьому інші 44 чоловіка вже перебралася до Чехії автобусом на початку березня. Незначна частина згодом переїхала власними автомобілями.

Всього чеська влада за прискореною процедурою надала близько 140 дозволів на проживання для вихідців з півдня і сходу України. Крім того, влада Чехії має намір запропонувати таку можливість етнічним чехам з Житомира і інших частин України.

Як повідомлялося в чешських ЗМІ, з метою надання первинної допомоги переселенцям уряд Чеської Республіки надав в січні 2015 року з державної скарбниці 66 мільйонів крон (2,4 мільйона євро).

Переселенців будуть розміщувати у гуртожитках, що належать МВС. Кожній дорослій людині передбачається виділити по 50 тисяч крон (1800 євро), а на забезпечення дітей – по 20 тисяч крон (727 євро).