Як проблему перетворити на рішення

Суть даного тексту полягає в поясненні механізму, як запустити програму проектів з підвищення енергоефективності житлового фонду за рахунок тих боргів, що накопичилися у людей.

Тяжка економічна ситуація в країні змушує більшість українців відмовлятись від звичного стилю життя: зменшувати витрати на харчування, купувати дешевший одяг, економити на відпочинку і дозвіллі. Окрім глобальних і абстрактних є досить конкретні та чіткі наслідки, ситуація лише погіршуватиметься тому рішення потрібні вже сьогодні.

Проблема

Вже з наступного місяця цифри у платіжках за комунальні послуги суттєво зростуть. Якщо у випадку з продуктами чи одягом люди купуватимуть щось більш дешеве, то в ситуації з комунальними платежами альтернатив небагато. Зростання рахунків прямо відіб’ється на обсягах заборгованостей по платежам. В ситуації, коли людина стоятиме перед вибором купити хліба чи заплатити за квартиру – вибір буде очевидним. Зменшення платоспроможності населення заганятиме надавачів комунальних послуг в шалену боргову яму.

Серед базових платежів домогосподарств, які узагальнимо під категорією комунальних, найбільш суттєві борги будуть у надавачів послуг з утримання будинків і споруд. У більшості випадків по Житомиру це КВЖРЕПи (ЖЕКи). Причина досить проста – відсутність можливостей обмежити мешканця в наданні послуги. Якщо у випадку з електроенергією, водою, теплом є принаймні фізична можливість обрізати, перекрити, заглушити каналізацію, то з прибиранням території чи обслуговуванням труб, вивозом сміття засоби примусу практично відсутні.

Можливості стягнути заборгованість в 99% випадків теж відсутні. По-перше, виконавча служба давно вже більш схожа на приватного колектора з відстоюванням інтересів лише “потрібних людей”. По-друге, судові тяганини теж не дешеве і не завжди виправдане “задоволення”, адже щоб подати до суду потрібно понести додаткові витрати. Навіщо подавати до суду, якщо виконавча служба всеодно не зможе стягнути борги? Претензійна робота у більшості (особливо комунальних підприємств) була і є неефективною. В сучасних умовах вона взагалі досягне мінімальної відмітки своєї ефективності.

Таким чином вже за кілька місяців рівень заборгованості, зі звичних 5-10% може зрости до фатальних 50%. За таких умов обслуговуючі підприємства просто збанкрутують.

Рішення

Потрібно змінювати підходи в роботі з боржниками. Заходи претензійного характеру довели свою неефективність, отже потрібно заохочувати і стимулювати. Люди повинні бути зацікавленими закривати борги. Підприємства, їх керівники, влада, мають зрозуміти, що краще інвестувати, аніж нести банальні витрати.

Реальним рішенням може стати реалізація інвестиційних проектів у енергоефективність будинків за рахунок погашення заборгованості.

Це може виглядати наступними чином: загальна сума заборгованості за утримання по будинку 15 тис. грн. Надавач послуг виступає з пропозицією до мешканців, якщо вони зменшують суму боргу на 80%, то будинок підпадає під дію програми з енергоефективності і отримує, для прикладу, заміну старих дерев’яних вікон на нові, пластикові. Вартість одного вікна близько 2 тис. грн. В середньостатистичній п’ятиповерхівці на три під’їзди на сходових клітинах 12 вікон. Отже необхідно 24 тис. грн.: 12 з яких вносяться мешканцями, які закривають свої борги, а можливо і авансованими платежами. Решта 12 тис. дотуються з міського бюджету, шляхом співфінансування проекту. Суми, частки, механізми є довільними і можуть бути відкориговані. Основою цієї ідеї є принцип заміни неефективного домальовування нулів в сумі заборгованості на взаємовигідний процес.

Ефект

Таким чином:

1) зменшується заборгованість;

2) відбувається ремонт житлового фонду;

3) здійснюється термомодернізація і підвищується енергоефективність осель житомирян.

Чому люди не платять? Вони не «бачать» куди йдуть їх гроші. Така кампанія дасть можливість підняти в очах людей ефективність обслуговуючого підприємства, довіру до нього і готовність платити йому. Більшість ЖЕКів вже змирились з тим, що ніколи не побачать цих коштів, то чому ж не перетворити борги на інвестиції. Джерелом коштів є довіра громадян. і повернути її можна лише щось для них зробивши. Якщо ЖЕКи зможуть її відновити, то отримують надію на подальші платежі, і своє існування. Якщо ж ні, то не лише втратять борги, а й примножать їх. За таких умов до кінця року підуть під банкрутство. Варіантів небагато і потрібно обирати той, який матиме найбільший ефект для людей. З кожним місяцем цей ефект лише зменшуватиметься, аналогічно як і з курсом гривні.

Про гроші

Одвічне питання звідки взяти гроші на ту другу частину, яка компенсується з бюджету? Відповідь проста до банальності. 3 мільйони гривень закладені в бюджеті з так званою назвою «Депутатські гроші» суттєво вирішують цю проблему. Розділивши 3 млн. грн. по 15 тис. ми зможемо вирішити одразу дві проблеми у 200 будинках. Якщо вони йдуть на встановлення лавочок, поодинокі часткові ремонтники, то це разовий, дешевий проект в рамках виборчої кампанії конкретного депутата. Ефект від цього полягатиме лише в тому, що конкретний дармоїд ще п’ять років засідатиме в сесійні залі. Спрямування цих коштів на дану інвестиційну програму дає чіткий, тривалий ефект, як для тисяч людей.

П.С. Можна навести 10 причин чому це неможливо, або не варто це робити, але всі вони лише прикриватимуть дійсну причину – небажання. То ж змінімо підходи і ми побачимо результат. Жити по-новому означає відмовитись від накатаних схем і продукувати нові ефективні рішення в інтересах людей. Якщо ж на то немає спроможності, то принаймні чути підказки. 😉