Закон про “бурштин” йде в парламент на перше читання

12 березня у Рівному відбувся круглий стіл щодо законодавчого врегулювання видобутку бурштину.

Учасниками обговорення були керівники Житомирської, Рівненської та Волинської областей, народні депутати України. Житомирщину представляли голова обласної ради Віталій Француз, депутати Верховної Ради України від області: Володимир Арешонков, Борислав Розенблат, Вадим Кривенко, Павло Дзюблик.

Про це інформує прес-служба обласної ради.

Народний депутат Вадим Кривенко стверджує, що відсутність необхідного законодавства є головною причиною важкої ситуації в районах видобутку бурштину. «Навіть багато хто в правоохоронних органах живе за принципом: немає закону – немає його порушення. Зараз ми маємо правовий вакуум, бо непромисловий видобуток бурштину в Україні не регламентований ніякими законами. Тому там, де є правовий вакуум, контроль над питанням беруть бандити і корумповані чиновники».

За словами народного депутата Борислава Розенблата, прийняття законопроекту «Про видобування та реалізацію бурштину» дасть змогу видобувачам каменю почувати себе соціально захищеними. До того ж, це збільшить надходження у місцеві бюджети.

Народний депутат Павло Дзюблик каже, що від врегулювання питання видобутку бурштину, виграють не лише тисячі місцевих жителів, які зможуть законно здійснювати свою діяльність, а й загалом бюджет країни.

За словами голови обласної ради Віталія Француза, ініціатива депутатів щодо законодавчого врегулювання є слушною, оскільки вирішити проблему незаконного видобутку бурштину виключно за рахунок правоохоронних органів нереально.

«Якщо законодавчо питання видобутку бурштину не буде врегульовано, то самостійно справлятися з тією кількістю бажаючих з лопатою і помпою видобувати каміння, буде неможливо», – наголосив під час круглого столу Віталій Француз.

Для легалізації видобутку бурштину у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти. Однак після обговорення вирішили взяти за основу саме законопроект №1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину» за авторства народних депутатів України: Борислава Розенблата, Миколи Томенка, Павла Дзюблика, Володимира Арешонкова, Вадима Кривенка та Андрія Павелка. 

Голосування за цей законопроект у першому читанні відбудеться вже наступного тижня.