Житомирські “кіборги” готові повертатись на війну, але потребують серйозного ремонту БТРів. Фото

Бійці  95-ї високомобільнї бригади ЗСУ готові повертатись на війну і хоч сьогодні штурмувати Донецьк, але для цього їм  потрібна справна бронетехніка.

Про це активісти волонтерської ініціативи “Вернись живим” 
повідомляють на своїй сторінці в Facebook.

“Ми про це мало писали, але вже три місяці ми активно ремонтуємо автопарк 95-ї бригади. З 60-ти одиниць техніки, які ми зустрічали на в’їзді в Київ, не ламалися, напевно, тільки 7 БТРів, яким ми зробили капіталку движків”, – пише координатор “Вернись живим” Віталій Дейнега.

“Це звучить смішно до тих пір, поки не розумієш, що те ж саме відбувається в бою. Що у хлопців ушатанна техніка на колесах, якій більше, ніж мені. З движками, за які не кожне СТО візьметься”, – розповідає волонтер.

“Оновлений 4-й хвилею мобілізації 2-й бат. 95-ї бригади наступного тижня їде на війну. Точка. Вони туди поїдуть незалежно від того, буде техніка чи ні. І якщо їм скажуть брати Донецьк – вони будуть його брати. Пішки або на техніці”, – упевнений Дейнега.

За його словами, зламані БТРи “кіборгів” стоять в Слов’янську Донецької області, Ізюмі на Харківщині та Чутовому – на Полтавщині.

“З урахуванням того, що нашими ВДВ затикали всі дірки на фронті – згорілої техніки вистачає. І ніякі “Спартан” і “Саксон” не замінять БТР-80. БТР-80 – це основна бойова машина цієї війни. І без неї ВДВ швидко перетворюється в піхоту”, – говорить волонтер.

Щоб бійці 2-го батальйону могли доїхати на фронт і гідно воювати, потрібно відремонтувати 2 “нових” двигуна.ю з заклинившими валами, 2 двигуна очікують черги в рембаті 95-ки, 4 БТР поламалися на марші до Житомиру, а 5 двигунів від ГАЗ-66 потребують ремонту в розташуванні бригади в Житомирі.

Крім того потрібно купити 32 колеса, щоб перевзути 3 БТРа. А їх колеса будуть використані як донорські на інших машинах.


“Колеса – це взагалі окрема біда, – продовжує координатор. – Перевзутий волонтерами БТР доїжджає спокійно зі Слов’янська в Житомир і колеса у нього як нові. Складські ж колеса, яким по 30 років – горять. Ціна одного “Росавовского” колеса – 6000 грн. Зрозуміло, що “перевзути” весь автопарк буде дорого. Але якщо ми поставимо нові колеса на 3 машини – значить, з’явиться запас, яким можна міняти згорілі. Плюс у бригади буде хоча б 3 БТРа, на яких не страшно їхати в довгі рейди”.

Бюджет заходу, говорить Дейнега, складе приблизно 600 тис. грн: ремонт 8-ми двигунів БТР-80 – 350 тис., ремонт 5-ти двигунів ГАЗ-66 – 60 тис., Покупка 32 коліс для БТР – 190 тис. 

“Частину грошей ми вже знайшли. Роботи вже киплять. Допоможіть нам закінчити в строк”, – пише волонтер.

“У вас, швидше за все, на стіні висить наш календар. І якщо вам складно або важко – подивіться їм в очі, подумайте, через що пройшли вони і якими дурницями здаються наші проблеми в порівнянні з цим, – говорить Дейнега. – Я пропоную їм допомогти. Допомогти повернуться на війну з високо піднятою головою”.

Сторінка Віталія Дейнеги у фейсбуці – https://www.facebook.com/deynega