Француз: До старту децентралізації майже все готово

Вже є необхідні закони для старту децентралізації.

Про це сказав голова обласної ради Віталій Француз під час наради щодо створення спроможних територіальних громад, які працюватимуть в інтересах місцевого населення. Нарада відбулася 14 квітня у залі засідань  облради за участю голів РДА, районних рад, депутатів обласної ради.

Про це інформує прес-служба обласної ради.

«Законодавчо вже є всі необхідні документи для того, щоб розпочати активну фазу проведення реформ. Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад ” є, Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження методики формування спроможних територіальних громад» є, – зазначив Віталій Француз. – Залишається перспективний план формування територіальних громад, який ми маємо всі разом подати до Кабінету Міністрів України для того, щоб уряд його розглянув і затвердив».

nar dec4

Голова обласної ради наголосив, що кожну ідею можна розвинути. «Зараз ми говоримо про об’єднання навколо міст обласного підпорядкування, про об’єднання навкруги міст районного значення, у третю чергу – про місцевість, де історично були районні центри, а об’єднання села з селом, там, де немає інфраструктури, ми відкладаємо на потім».

nar dec5

Віталій Француз зауважив, що на Житомирщині є громади, які хочуть об’єднуватися. «Але робити це потрібно з розумом, аби не було так, як після Чорнобильської катастрофи, коли в області районним центром ставало село, в якому навіть не було де розмістити адміністрацію», – наголосив голова обласної ради.

nar dec2

До учасників наради звернувся голова ОДА Сергій Машковський, який сказав: «Сьогодні першочерговим завданням для всіх нас є розроблення та підготовка проектів перспективних планів територій кожної громади Житомирської області, які будуть об’єднуватися. Ключовими складовими цих перспективних планів є графічний та текстовий матеріал. На основі цього матеріалу і буде проводитися велика робота з об’єднання громад».

nar dec3

Перед керівниками області та районів із презентацією виступив експерт Реанімаційного пакету та представник експертної ради з питань децентралізації Юрій Ганущак. 

«Реформування має три складові. Перша – це розмежування повноважень між державою і місцевим самоврядуванням. Фактично це розділення облдержадміністрації на дві частини: одна займається бюджетом, інша – державними справами. Друга – це реформа адміністративно-територіального устрою, тобто створення дієздатних адміністративно-територіальних одиниць. Третя – фіскальна, тобто підведення ресурсів під ті повноваження, які даються органам влади при створенні цих адміністративно-територіальних одиниць. Третя частина уже майже завершена», – пояснив Юрій Ганущак, наголосивши, що повернення назад не буде – реформування поступово втілюється.

nar dec1