Інвестиційна привабливість Іршанського ГЗК на Житомирщині наближається до нуля – бізнесмен

Інвестиційна привабливість Іршанського ГЗК на Житомирщині зменшується щороку.

Про це в інтерв’ю  “Forbes” розповів головний власник і гендиректор гірничо-збагачувального комплексу з видобутку та переробки ільменітового концентрату компанії “Велти” Андрій Бродський.

За його словами, все через запаси сировини, яких лишилось на декілька років.

“Держава декларує, що буде приватизувати всі титанові активи. Цінність ГЗК − це, в першу чергу, запаси сировини, які знаходяться на балансі у комбінатів. Ніхто з коментаторів ринку не звертає уваги на цей нюанс, а він дуже важливий. На Вільногірському ГМК запасів сировини залишилося на 3-4 роки, у Іршанського ГЗК − років на 7-8. Тому інвестиційна привабливість цих об’єктів наближається до нуля. Таким чином, якщо ОГХК буде приватизувати ГЗК, вона не зможе залучити жодного інвестора. Тому що інвестор буде оцінювати, насамперед, наявні запаси сировини, а запаси менше ніж на 7-8 років не розглядаються взагалі. Це не я придумав, це світова практика“, – зазначив Бродський.

Як писав Репортер, Кабмін у вересні 2014 року вирішив не продовжувати оренду Іршанського ГЗК і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату “Кримським Титаном” і зобов’язав Фонд держмайна передати майно двох комбінатів Мінекономрозвитку, а міністерству – закріпити ці активи за державною Об’єднаною гірничо-хімічною компанією (ОГХК).

Призначений в кінці січня 2015 року Кабінетом міністрів виконуючий обов’язки голови Державної служби геології та надр України (Держгеонадр) Микола Бояркін підписав наказ про анулювання двох ліцензій “Кримського Титана” – головного активу Фірташа в титановій галузі.

У підприємства Фірташа забрали право користування Лемненським і Міжрічним родовищами титанових руд у Житомирській області площею понад 6000 га, отримане ним у грудні 2004 року.