На Житомирщині активізувалися кліщі – вже зафіксовано три випадки захворювання

З настанням тепла активізувалися кліщі. За даними Житомирського обласного лабораторного центру цього року у жителів Житомирського району та м. Житомира вже діагностовано 3 випадки хвороби Лайма, яку переніс кліщ.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Зокрема, вони переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) кліщовий енцефаліт, туляремію, які можуть призвести до тяжких ускладнень та інвалідності. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються

В 2014 році зареєстровано 47 випадків захворювання населення області на іксодовий бареліоз.

“Якщо вас укусив кліщ, не варто впадати в паніку. По-перше, не всі кліщі заражені небезпечними вірусами, по-друге, для того, щоб вірус потрапив у кров людини, від моменту укусу її кліщем має минути від доби до трьох. Тож у вас цілком достатньо часу для того, щоб уникнути зараження”, – заспокоюють у центрі.

При відвідуванні місць, де можуть бути іксодові кліщі, рекомендується:

– одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, які повзають. Голову слід покривати головним убором;

– проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

– звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

– вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

– якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

– використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

Якщо ви виявили кліща, його потрібно якомога швидше видалити. Найкраще це зроблять у лікувальному закладі, зокрема – травмпункті, але коли можливості звернутися за допомогою до фахівця найближчим часом не передбачається, дійте самостійно: розхитуйте кліща зі сторони в сторону пальцями обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки, яку заводять між хоботком кліща і шкірою людини та повільно тягнуть кінці нитки догори і в сторони відокремлюючи комаху від шкіри.

Не тисніть на кліща дуже сильно. Якщо ви розчавите комаху, її слина і вміст шлунка можуть потрапити на слизові оболонки, а також у дрібні пошкодження на шкірі, і в результаті вірус проникне в кров.

Місце укусу змащують дезінфікуючими рідинами (3 % розчином йоду, спиртом або одеколоном). Руки ретельно миють, особливо, якщо вам не вдалося витягти комаху цілою ви її розчавили.

При першій же можливості потрібно звернутися до лікаря, щоб виключити ризик зараження. Тим більше важливо відвідати лікаря, якщо через 2-3 тижні після укусу кліщем ви відчули нездужання, головний біль, у вас піднялася температура, місце укусу почервоніло і запалилося.