На Житомирщині одні церковні громади реєструються у Київському патріархаті, інші судяться за це право

Згідно розпорядження голови ОДА за 23 березня, викладене 1 квітня, на Житомирщині реєструються ряд церковних громад під Київським патріархатом.

“Зареєструвати Статути новоутворених релігійних організацій: «Релігійна громада (парафія) великомученика і цілителя Пантелеймона м. Бердичів Бердичівський район Житомирська область Житомирська єпархія Українська Православна Церква Київський Патріархат», «Релігійна громада (парафія) святителя Миколая, Архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця, с. Обище Олевський район Житомирська область Житомирська єпархія Українська Православна Церква Київський Патріархат», «Релігійна громада Спасо-Преображенська парафія, м. Олевськ Олевський район Житомирська область Житомирська єпархія Українська Православна Церква Київський Патріархат», «Релігійна громада (парафія) святителя Миколая, Архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця, смт Першотравневе Овруцький район Житомирська область Житомирська єпархія Українська Православна Церква Київський Патріархат”, – зокрема йдеться в розпорядженні,

При цьому, 2 квітня о 10 год. Житомирський апеляційний адміністративний суд розгляне скаргу релігійної громади Свято-Миколаївської парафії с. Попільня Попільнянського району, яка вимагає законного права на повернення до Київського Патріархату. Про це повідомляють в прес-службі житомирських свободівців, голова яких потрапив у центр православного скандалу, коли підписав в свій час відповідне розпорядження, очолюючи тоді  ОДА.

Скандал почався ще в 2014 році, коли церковна громада села вирішила перейти з Московського патріархату до Київського. Рішення громади своїм розпорядженням від 10.06.14 затвердив екс-голова Житомирської ОДА Сидір Кізін. Але священик УПЦ МП подав позов до Житомирського окружного адмінсуду про скасування розпорядження голови ОДА. Суд задовольнив позов та скасував рішення Сидора Кізіна. При цьому, не залучив громаду с. Попільня.

Як говорить Закон “Про свободу совісті та релігійні організації” (ст.8): “Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами і вільну зміну цієї підлеглості”.