На Житомирщині творчі діти сконструювали безпілотники для армії

«Все для нашої перемоги! Героям слава!» – під таким гаслом 16 квітня у Житомирському військовому інституті імені С.П.Корольова відбувся щорічний з’їзд творчої молоді Житомирщини.

Під час з’їзду юні науковці представили свої розробки у сфері екологічної, інформаційної та кібернетичної безпеки, сучасних інтернет та космічних технологій, роботизованих систем та енергозберігаючих технологій.

Втім, особливу увагу присутніх привертали безпілотні авіаційні апарати та комплекси, сконструйовані учнями військового інституту.

За словами начальника інституту Юрія Даника, деякі з представлених на виставці безпілотників молоді науковці конструювали “з нуля”, інші – удосконалювали:

“Ось, наприклад, все, що залишилося від цього китайського безпілотника – корпус. Наші учні повністю замінили його нутрощі”.

Подивитися на науково-технічні розробки талановитих конструкторів прийшов і народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат. Нардеп зазначив, що після побаченого на виставці, він зрозумів: українська наука у сфері військових розробок має шалений потенціал.

“За рік, що минув дуже багато змінилося в нашій країні. Ми відчули, що нам вкрай не вистачає новітніх технологій. Нам потрібні молоді, талановиті вчені, які не будуть шукати щастя на чужині, а залишатимуться тут, в Україні. Для цього потрібна мотивація і заохочення. Я знаю, що зараз у військовому інституті активно працюють над розробкою власного, українського, безпілотного апарату. Зараз існує багато іноземних безпілотників, але вони надто дорогі, тому маємо розробляти свої. Цього року ми виділили дуже великі кошти на зміцнення обороноздатності нашої країни – майже 90 мільярдів гривень. Я вважаю, що якась частина цих грошей повинна піти на фінансування таких проектів”,– зазначив Розенблат.

Народний депутат побажав усім присутнім успіхів та натхнення і ні в якому разі не опускати рук. У свою чергу він пообіцяв і надалі співпрацювати з Житомирським військовим інститутом і зробити усе можливе для створення на його базі науково-технічного центру для розробки безпілотних літальних апаратів.