На прохання дядька-зека 16-річний юнак на Житомирщині виманив у пенсіонерки більше 20 тисяч, щоб “допомогти” сину в Росії

Без категорії

До Овруцького райвідділу міліції звернулася 66-річна жителька одного з сіл району. Напередодні на мобільний заявниці з незнайомого номеру зателефонував нібито її син, який проживає у Росії, повідомляють в УМВС.

Він пожалівся, що автівкою збив людину і тепер затриманий поліцією. Проте російські правоохоронці погодились за гроші звільнити його від кримінальної відповідальності. Ці відомості наляканій жінці підтвердив інший незнайомий абонент, який представився поліцейським.

Врешті співрозмовники домовилися з нею про передачу грошових коштів людині, яка за декілька годин приїде до її будинку. Увесь цей час вони тримали жінку на зв’язку, не дозволивши зателефонувати на номер сина.

У домовлений час біля подвір’я заявниці зупинився автомобіль таксі. До господарки підійшов незнайомий юнак і запевнив, що передасть гроші, куди треба. Аби та повірила у його чесність, хлопець дозволив їй записати усі свої контактні дані і номер автомобіля, яким він сюди дістався.

Жінка передала юнакові 30 тисяч російських рублів, 300 доларів США та 2 тисячі українських гривень.

Синові у Росію вона зателефонувала лише наступного дня, аби упевнитись, що він отримав гроші. На свій подив, почула, що у нього не було жодних подібних проблем і він не телефонував матері.

“Наявні в заявниці відомості про отримувача коштів допомогли відшукати молодика. Батьки і сам 16-річний учень одного з навчальних закладів райцентру були приголомшені новиною, яку їм повідомили міліціонери. Хлопець зізнався, що дійсно приїжджав до заявниці і брав у неї гроші. Проте він лише виконував прохання свого дядька, який нібито проживає у Київській області, і терміналом перевів усі кошти на продиктовані ним банківські рахунки”, – повідомив начальник Овруцького РВ УМВС Володимир Башинський.

Правоохоронці перевірили відомості юнака. Виявилося, родич телефонував своєму племіннику не з Київщини, а з місць позбавлення волі, де відбуває покарання за вчинений злочин.

Нині триває досудове розслідування. Правоохоронці з’ясовують усі обставини та ступінь причетності юнака до злочину, вчиненого його родичем. Водночас, аби допомоги заявниці повернути втрачені кошти, міліція вживає заходів щодо відстеження їх руху по рахункам і викриття інших осіб, причетних до шахрайства.