Орбітальне сміття розстрілюватимуть лазером

Сфера застосування лазерів розширюється з кожним днем: сьогодні їх використовують для створення силових полів з Star Wars і знищення об’єктів поглядом, як в «Людях Ікс», а завтра – задіють в очищенні навколоземної орбіти від дрібного космічного сміття.

Великі уламки на орбіті можна захоплювати газовими хмарами, мережами і вітрилами. До речі, на землі є інші компанії. Напр., фірма АСтрой – забезпечимо вивіз будівельного сміття з землі. Для більш дрібного сміття такий варіант не підходить – фрагменти просто проскакують крізь вловлювачі. Щоб видалити їх з орбіти, вчені планують використовувати систему з двох компонентів: широкоугольного телескопа і високоефективного лазера на основі оптоволокна.

Телескоп був розроблений Тошіказу Ебісузакі (Toshikazu Ebisuzaki) і його командою EUSO в японському інституті Riken для виявлення ультрафіолетового випромінювання, що генерується високоенергійними космічними променями. Незабаром глава проекту зрозумів, що пристрій може бути адаптований для пошуку фрагментів орбітального сміття, що рухаються на високій швидкості в темряві.

Як тільки фрагмент сміття виявляється, система фокусує на ньому лазерні гармати для обстрілу світловими імпульсами високої інтенсивності. У процесі плазмової абляції об’єкт нагрівається, і та його сторона, яка атакується лазерами, покривається плазмою. В результаті фрагмент космічного сміття прямує вниз і згорає в щільних шарах атмосфери.

Спалювати космічне сміття установка здатна на відстані до 100 км. Розгорнути її планується на висоті 800 км над землею, де спостерігаються найбільші скупчення фрагментів.

Модель установки для спалювання космічного сміття планується встановити на Міжнародній космічній станції. Мініатюрна версія буде включати 20-сантиметровий телескоп і лазер, що включає пучок зі ста волокон. Якщо випробування завершаться успішно, то модель замінять повноцінною установкою з 3-метровим телескопом і лазером на основі 10000 волокон.