Розенблат: ​Закони про енергоефективність – це революція в захисті прав інвесторів, які вкладають гроші в цю галузь

У четвер, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла ряд важливих законів щодо залучення іноземних інвесторів в енергетику. До створення законодавчих актів долучився народний депутат від Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат.

«Закони про енергоефективність – 1313 та 1409, це революція в захисті прав інвесторів, які вкладуть гроші в енергоефективність. Це також створення робочих місць на будівельних та інших підприємствах, адже кошти, які ми сплачуємо за газ країні-агресору, субсидії, на які беремо кредити МВФ, не дають можливості вирішити проблему з величезним і необґрунтованим споживанням енергоносіїв», – зазначив Розенблат.

За словами Борислава Розенблата, прийняті закони дозволять усунути основні перешкоди залучення приватного капіталу до впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах та дозволяють їм укладати енергосервісні договори на проведення утеплення будівель з ESCo-компаніями, гарантувати інвестору повернення капіталовкладень в енергоефективність будівель та запровадити стимули для місцевих громад у вигляді гарантованої економії витрат на оплату енергоресурсів та комунальних послуг. При цьому всі роботи будуть здійснюватися за рахунок приватної ESCo-компанії, а отримувати виплати вона буде тільки з суми економії коштів вже після проведення енергомодернізації.

Борислав Розенблат також запевнив, що держава в цьому випадку не ризикує, а лише дає легальний механізм залучення приватних інвестицій до цієї сфери:

«За законопроектами №1313 та №1409 інвестор отримає гарантії, що його інвестиції повернуться протягом 10 років після енергозберігаючих заходів за рахунок економії ресурсів, які принесли ці заходи. Держава в цьому випадку не ризикує, а навпаки – до 20% зекономлених коштів піде в бюджет, а 80% – інвесторові».

У масштабах країни потенціал економії енергоресурсів за рахунок енергосервісних проектів у будівлях бюджетних установ складає до 1 млрд кубометрів газу та інших ресурсів, – повідомляють у Державному агенстві з енергоефективності та енергозбереження України. Поряд з тим, за оцінками фахівців Держенергоефективності, потенціал енергосервісних послуг в бюджетних установах сягає 200 млрд грн. А це – нові робочі місця та відрахування в масштабах країни.