Шокіна просять звернути увагу на “липових ліквідаторів”

Чи зацікавлена Генеральна прокуратура України в розслідуванні злочинів щодо незаконного отримання пільг «лжеінвалідами-ліквідаторами» та чи будуть гучні справи по розкраданню державних коштів?

“Усюди, де існують пільги та тендери, там є корупційні схеми й “відкати”, – переконує голова громадської організації Віталій Юшкевич, – і вони існуватимуть, доки на державному рівні не скасують ці “торги”, а корупційні схеми та розкрадання коштів можна побороти, однак на це потрібна політична воля”.

26 квітня 2015 року згадують 29-ту річницю страшної аварії на Чорнобильській АЕС, яка не лише забрала чимало життів, а й налякала увесь світ, давши зрозуміти людям, з якою небезпечною силою вони мають справу. Про згубний вплив радіації на природу та людину розповідають ще у школах, тож усім зрозуміло, що атомні електростанції, де енергію виробляють ядерні реактори, потребують підвищених заходів безпеки. Однак в Україні, на жаль, високопосадовці до цього ставляться не дуже відповідально, не тільки не дбають про безпеку ядерної енергетики, але не дбають про ліквідаторів, які ціною свого життя зупиняли чорне лихо.

Вже 29 років з дати аварії Чорнобильської ЧАЕС на чорнобильцях продовжують наживатися посадовці та лікарі-хабарники. Липові посвідчення інвалідності, вигідні рішення суддів-пройдисвітів і сумнівні тендери – всі ці нехитрі механізми працюють не перший рік, корупція продовжує процвітати «в повній тиші» і після Революцію гідності.

В державі існує велика кількість псевдо-інвалідів та псевдо-ліквідаторів як серед депутатів усіх рівнів, так і серед керівників державних установ, які на протязі багатьох років грабували та грабують бюджет країни. Наявність величезної кількості липових ліквідаторів та інвалідів сумнівів не викликає. Даний список, на прикладі Житомирщини, впевнено можна розпочинати із голів та екс-голів обласних рад та держадміністрацій, керівників департаментів праці області, екс-голів райдержадміністрацій та їх заступників, голів міжрайонних судів, які при 1-2 групах інвалідності та із 60-100% втрати працездатності успішно виконують свої професійні обов’язки. А як себе, цікаво, відчувають вони, що є незаконними інвалідами чорнобиля?

Найбільш страшне те, що існує ціла армія непокараних керівників МСЕКів та лікарів-хабарників, які своїми медичними експертними висновками розплодили псевдо-інвалідів чорнобильців. Особливо рясна такими лікарями-хабарниками галузь охорони здоров’я Житомирщини. Так, гроші і влада – випробування, але дехто застряг у цьому життєвому екзамені. Це відомі і поважні люди, як вони себе вважають. 

Нещодавно відбувся цікавий випадок: призначення обласною радою на посаду головного лікаря обласної лікарні екс-голови обласного МСЕК. А які наслідки після себе залишили ці лікарі? 

А ще існують сумнівні тендери? Щонайменше 10-15% бюджетних коштів, призначених на чорнобильські програми медичного забезпечення, йдуть на “відкати” за тендерами. Яскравим прикладом на теренах Житомирської області може бути випадок централізованої закупівлі обласною лікарнею на 5 млн. грн. медичних рукавичок та миючих засобів замість придбання ліків для хворих дітей та ліквідаторів. Дивно те, що на протязі 29 років в області, яка найбільше постраждала від аварії, не відкрито відділення для надання медичної допомоги хворим, постраждалим від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Громадська організація «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» в 2015 році вимагає від Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та до Генерального Прокуратура України забезпечити виявлення масових розкрадань державних коштів спрямованих на реалізацію програм відповідно до ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».