Вчені роздрукували органи на 3D-принтері

Дослідникам з Інституту регенеративної медицини Уейк-Форест під керівництвом Ентоні Атала (Anthony Atala) вдалося розпечатати мініатюрну версію органів, які ведуть себе так само, як і людські. Що особливо важливо, що використані рішення дозволять створювати органи будь-яких форм і розмірів.

На відео, яке виклали вчені, представлений кластер мініатюрних сердець, які ритмічно скорочуються, а також ще одне пульсуюче серце, об’єднане зі сферичною  печінкою. У діаметрі органи приблизно складають чверть міліметра. 


Оперативна типографія, поліграфія на сучасному обладнанні від компанії Doris. Можете довірити їм замовлення будь-якої складності – www.print.doris-adv.com


Серця були створені шляхом перепрограмування клітин шкіри людини в серцеві клітини, які потім об’єднуються в новій клітинній структурі. 3D-принтер використовувався для того, щоб надати їм необхідні форму і розмір.

Необхідність створення мініатюрних версій органів пов’язана з імітацією функцій повнорозмірних зразків. У кінцевому рахунку, вони можуть бути об’єднані в цілу систему органів, які можна буде використовувати для перевірки нових методів лікування хвороб або досліджувати вплив вірусів і хімічних речовин на організм, ідентичний людському.

Технологія розробляється не тільки для заміни дорогих випробувань на тваринах, а й отримання більш точних результатів впливу на людський організм, відмінний від тварини. Можливо, розвиток цих ідей у майбутньому також назавжди вирішить проблему донорства для всіх нужденних пацієнтів.