​Верховна Рада прийняла за основу законопроект Розенблата про видобуток бурштину

23 квітня Верховна Рада України підтримала за основу проект закону №1351 -1 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення». За відповідне рішення проголосувало 234 нардепи.

Ініціаторами документа виступили народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко та Борислав Розенблат.

Цей закон визначає основні правові, економічні та екологічні засади діяльності, пов’язаної з особливостями користування надрами для видобутку бурштину-сирцю, а також реалізацією, зберіганням, перевезенням та обробкою бурштину-сирцю на території України, з метою недопущення несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, забезпечення вимог охорони довкілля, розвитку галузі обробки бурштину-сирцю, підвищення зайнятості населення.

За словами одного з авторів законопроекту, народного депутата Борислава Розенблата, законопроект передбачає створення старательських артелей з видобутку бурштину, щоб кошти за видобуток йшли до бюджету місцевих рад. «Цей законопроект дозволить поповнити місцеві і державний бюджет, створити тисячі нових робочих місць, дати змогу мешканцям депресивних регіонів легально працювати і розвивати економіку України»,- зазначив Розенблат.

Під час свого виступу народний депутат демонстрував страшні кадри, зняті у північних районах Житомирщини, де йде незаконний видобуток бурштину.

В підтримку зазначеного законопроекту виступили представники різних парламентських фракцій. Зокрема, проголосувати проект закону за основу своїх колег закликали депутати від «Народного фронту», «Свободи», «Радикальної партії» та «Батьківщини».

Натомість члени фрації Об’єднання «Самопоміч» різко розкритикували проект закону №1351 -1 і не голосували за нього.

З проханням підтримати законопроект у першому читанні до народних депутатів також звернувся голова фракції БПП Юрій Луценко. На його думку, це дозволить лише частково вирішити проблему з незаконним видобутком бурштину, але не зупинить бандитів, які тероризують північні райони України:

«Цей закон треба прийняти в першому читанні, але потрібно, щоб у ситуацію втрутилося МВС і остаточно ліквідувало озброєні бандформування, які окупували північ нашої країни».

Автори законопроекту «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення» визнають, що документ необхідно доопрацювати до другого читання. Втім, на їхню думку, це перший важливий крок до подолання бурштинової мафії.