З Корчака продовжують вивозити пісок

Державна екологічна інспекція у Житомирській області спільно з працівниками правоохоронних органів на території області виявляє факти незаконного добування піщаної суміші, вивезення поверхневого шару грунту та будівництва незаконних водойм.

На вимогу слідчого Коростишівського РВ УМВС по кримінальному провадженню проводяться заходи контролю щодо одного із суб’єктів господарської діяльності Житомира, який на території Коростишівського району здійснює будівництво водойми, добуваючи при цьому пісок.

Крім того, відповідно до звернення Житомирської ради проводяться заходи по виявленню та документуванню фактів добування та вивезення, з метою реалізації піску на території Житомирського району. Зокрема, такі випадки мають місце поблизу с. Левків та с. Корчак.

У всіх зазначених випадках є суттєві порушення вимог природоохоронного законодавства. Враховуючи зазначене, суб’єктами поблизу с. Стрижівка Коростишівського району та с. Левків Житомирського району добування та вивезення піску припинено, а поблизу с. Корчак, незважаючи на неодноразові затримання транспортних засобів, які перевозять пісок та механізмів, що його добувають та вантажать, ігноруючи протести територіальної громади, всупереч чинному законодавству України видобування піску продовжується.

27 квітня поточного року в черговий раз державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області спільно з працівниками Житомирського РВ УМВС на місці добування піску були виявлені та затриманні два вантажних автомобілі та екскаватор.

Варто нагадати, що гонитва за грошима, яка пов’язана з незаконним природокористуванням, нищенням природи – є короткочасовою. За неї прийдеться розраховуватися нашим нащадкам. Адже, внаслідок зазначеної діяльності землі сільськогосподарського призначення виходять з обігу та втрачають основне своє призначення. Крім того порушується структура рельєфу, гідрологчний режим настають негативні невідворотні зміни в екосистемі. На них вже ніколи не виростиш сільгоспкультур, так як проведення рекультивації спрямованої на відновлення порушених земель потребує значних коштів та часу.