Житомирська 95-а бригада разом з 25-ю блокували “Правий сектор” на Дніпропетровщині

Підрозділи 95-ї аеромобільної та 25-ї парашутно-десантної бригад 28 квітня виставили блок-пости навколо бази “Правого сектора” в селі Великомихайлівка Покровського району Дніпропетровської області.

Про це написав редактор “Цензор. НЕТ” Юрій Бутусов у фейсбуці.

Блок-пости виставили з молодих, мобілізованих, солдат.

“Великомихайлівка знаходиться поза зоною антитерористичної операції, і будь-які дії військових у цій зоні повинні бути регламентовані законодавством України, яке забороняє ВСУ виконання будь-яких функцій, пов’язаних із забезпеченням громадського порядку”, – пише журналіст.

За словами Юрія, Дмитро Ярош, коментуючи ситуацію, зазначив, що була зупинена одна із машин ДУКа з вимогою здати зброю.

“На мій дзвінок начальник Генерального штабу Віктор Муженко відразу не відповів і ми не змогли негайно обговорити ситуацію. Хоча було очевидно, що без наказу Генштабу ця операція не могла бути проведена. Я зв’язався з командуванням десантників, з якими ми разом боролися весь рік, і бойові командири гарантували мені, що вони не повернуть зброю проти своїх братів з “Правого сектора”, які б погані накази не давали політикани. Я дав наказ усім підрозділам “Правого сектора” – зброю не здавати, – сказав Ярош.

“Бачу, що військове і політичне керівництво вирішило навмисно спровокувати конфлікт. Підштовхнути бійців “ПС” на неправомірні дії щодо солдат ВСУ, щоб дискредитувати добровольчі загони. Так от – провокація не пройде. Ми свою зброю в боях з ворогом добували. Сьогоднішні дії військового командування – це виняткова за цинізмом і підлості провокація проти патріотів України. Зараз на території бази “ПС” зберігається порядок, несе службу бойову охорону. Настрій нормальний, до провокацій ми давно звикли, воювати зі своїми бойовими товаришами на радість безсовісним політиканам ми не станемо”, – продовжує Дмитро Ярош.

За словами Яроша, він як народний депутат буде вимагати негайного розслідування інцидента та пояснень від керівництва держави.

При цьому, у себе у фейсбуці Дмитро Ярош написав:Щиро дякую Братам по зброї – Десантникам – за розуміння ситуації. Незважаючи на бажання багатьох ворогів України зіштовхнути у смертельному герці добровольців і армійців, впевнений, що у них нічого не вийде. Разом – переможемо! Слава Україні!”

В свою чергу Міноборони вже на своїй сторінці у фейсбуці 29 квітня поширило повідомлення, в якому зазначається, що ввечері 28 квітня та вранці 29 квітня відбулися телефонні розмови між начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-полковником Віктором Муженком та Дмитром Ярошем. Сторони обговорили питання, серед яких було й виконання попередніх домовленостей стосовно взаємодії та інтеграції Добровольчого Українського Корпусу у Збройні Сили України.

“У Дніпропетровській області тривають навчання підрозділів Високомобільних десантних військ Збройних Сил України Усі заяви, що наразі поширюються мережею Інтернет стосовно ситуації у Дніпропетровський області, покликані підвищити градус напруги у суспільстві та можуть бути передумовами для збройних провокацій на території України напередодні травневих свят. Нагадуємо, що позиція Генерального штабу Збройних Сил України залишається незмінною. Усі збройні формування на території України повинні бути легальними та підпорядковуватися Збройним Силам України або іншим державним силовим структурам“, – відзначили в Міноборони.