Звідки виникла заборгованість за газ споживачів Житомирщини

На Житомирщині споживачі газу заборгували більше 55 мільйонів гривень

За цьогорічний опалювальний період жителі Житомирської області заощадили 33,7 мільйонів кубометрів газу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 

Але навіть в умовах жорсткої економії жителі регіону виявились не в змозі своєчасно розраховуватись за газ. 

Станом на 1 квітня заборгованість населення за природний газ досягла 55,8 мільйонів гривень.

Прогнозоване фахівцями компанії погіршення розрахунків за газ та накопичення боргів стало реальністю. Падіння доходів громадян у кризовий період – не єдина причина зниження рівня оплати за послуги з газопостачання.

Насамперед заборгованість пов’язана з тим, що з 1 жовтня 2014 року уряд запровадив нові, знижені норми споживання газу. Такі зміни вдарили по кишені найменш захищеної категорії споживачів, які користуються пільгами і субсидіями. Адже пільга та субсидія покриває лише встановлені нормативи. Все, що спожито понаднормово, людина повинна сплачувати самостійно і за повною вартістю.

«За останній місяць наші працівники, які напряму спілкуються зі споживачами, зіштовхуються з їх негативним ставленням до різкого підняття ціни за газ. Ми пояснюємо, що ціну встановлює держава в особі регулятора НКРЕКП, а не «Житомиргаз». Наше підприємство отримує лише 12,5% від загальної ціни газу за послуги транспортування і на постачання блакитного палива», – пояснює заступник голови правління з постачання і обліку газу Віталій Косенко.

Висока ціна на природний газ є проблемою не лише для громадян, а й для газопостачальних компаній. Тому що зниження рівня оплати за послуги з газопостачання, як наслідок – дефіцит коштів, створює складності в роботі підприємства. Адже сплачені споживачами кошти в першу чергу спрямовуються на утримання та модернізацію газових мереж, функціонування аварійно-диспетчерських і експлуатаційних служб, а також служб, які щоденно контролюють роботу газотранспортної системи.

Найбільше за послуги з газопостачання заборгували жителі Житомира і Житомирського району – майже 28 млн. грн., а також споживачі Бердичівського та Андрушівського районів – 9,8 млн. грн.

В уряді розраховують на те, що збільшення ціни на газ не позначиться на малозабезпечених верствах населення, оскільки для них передбачені субсидії. Проте наявність заборгованості за газ є бар’єром для отримання субсидій та інших видів соціальної допомоги від держави. Для того, щоб скористатися такою можливістю, споживачам потрібно погасити заборгованість і в подальшому своєчасно та в повному обсязі сплачувати за газ, а також вчасно подавати показання лічильника.