Китай нарощує імпорт нафти і впливає на світові ціни

Видобуток нафти в Китаї не встигає за зростанням попиту на неї – країна змушена нарощувати імпорт сировини. 

Обсяги поставок її нафти в Китай поступаються лише Саудівській Аравії. За прогнозами експертів, закордонні закупки КНР будуть лише зростати, і це очікування вже впливає на світовий ринок нафти в цілому, підтримуючи ціни.

Китай продовжує нарощувати імпорт нафти, так як власний видобуток в країні зростає повільніше, ніж попит. За оцінками американської Energy Information Administration (EIA), попит на нафту в КНР в поточному році становитиме близько 11 млн барелів на добу (близько 550 млн тонн на рік), а в 2016 році зросте до 11,34 млн барелів.

Власне виробництво в КНР становить 4610000 барелів на добу, або близько 230 500 000 тонн на рік (оцінка EIA на 2015 рік). І видобуток в Китаї зростає значно меншими темпами, ніж попит: у 2008 році виробництво становило 3990000 барелів на день (близько 199 500 000 тонн на рік).

Таким чином, за останні сім років рівень видобутку нафти в Китаї виріс на 15,5%, в той час як попит збільшився більш ніж на 38%.

«Незважаючи на уповільнення темпів економічного зростання в Китаї (з більш ніж 10 до 7% у 2015 році), споживання нафти зростає, – коментує віце-президент Argus В’ячеслав Міщенко. – Пов’язано це в основному зі зміною самої китайської економічної моделі ».

Якщо раніше економіка Китаю була зав’язана на дешеву робочу силу, ціна якої дозволяла випускати дешеві товари, що експортувалися КНР по всьому світу, то в останні роки рівень життя в Китаї серйозно підвищився. Це означає не тільки зростання вартості тієї ж робочої сили, а й зростання потреб населення.

«Китай «пересів»з велосипедів на автомобілі, – ілюструє експерт. – Ці та інші зміни в економіці ведуть до зростання споживання нафтопродуктів, а отже, і нафти».


Бізнес Школа КРОК дпопомже оволідти сучасними знаннями у визначенні та засвоєнні нових напрямків бізнеса. Скористайтесь можливістю підняти рівень професіоналізму..