СБУ просить ЗМІ не поширювати даних про військових, які готуються до АТО

Сучасна війна – не тільки активні бойові дії на лінії зіткнення. Надзвичайно важливою її складовою є інформаційна пропаганда, яка на сьогоднішній день реалізовується спецслужбами РФ та російськими мас-медіа на території нашої держави. Підтримка інформаційної експансії Російської Федерації здійснюється на всіх політичних рівнях (Президент РФ, МЗС, політичні сили РФ, представники Росії в ЄС та ООН).

Про це інформує СБУ.

Так звана «гібридна війна» на Донбасі постійно супроводжується інформаційно-психологічними атаками з боку терористів та російського керівництва, які полягають у донесенні до населення східних регіонів потрібної їм цілеспрямованої антиукраїнської пропаганди, з метою формування у них негативного та ворожого ставлення до керівництва держави та безпосередньо до наших захисників.

Ще одним кроком у створенні перешкод, які значно утруднюють проведення АТО на сході України є поширення у засобах масової інформації та соціальних мережах окремими журналістами, волонтерами, громадськими активістами та окремими громадянами інформації, яка розкриває спеціальні технічні прийоми і тактику проведення антитерористичної операції; дані про персональний склад співробітників спеціальних підрозділів та членів створених оперативних штабів, які беруть участь у проведенні АТО, а також про осіб, які сприяють проведенню зазначеної операції; дані про військові підрозділи Збройних Сил України та інших військових формувань, які беруть участь у АТО, стан їх бойової готовності, місця дислокації та бойового застосування, матеріально-технічне забезпечення тощо.

Конкретні випадки поширення у ЗМІ публікацій стосовно ідентифікуючих даних військовослужбовців, які проходять підготовку перед відправленням їх до місць проходження служби у зоні проведення АТО присутні також і у нашої області, що в подальшому призводить до надходження анонімних погроз на адресу рідних та близьких вказаної категорії осіб.

Саме тому необхідно пам’ятати, що такі дії у значній мірі перешкоджають проведенню АТО, створюють загрозу життю та здоров’ю військовослужбовців, заручників та інших категорій громадян, які знаходяться в районі проведення зазначеної операції або за його межами, негативно позначаються на веденні бойових дій та проведенні спеціальних операцій.

Характеризуючи сучасні реалії розвитку вітчизняної медіа-сфери, логічним висновком є те, що інформаційна політика України повинна бути спрямована на вжиття упереджувальних заходів, а вітчизняні ЗМІ – системно створювати ефективну інформаційну завісу від російської пропаганди, адже інформаційна війна продемонструвала, що всі дипломатичні, економічні, військові, політичні та інші кроки держави здійснюються в тісному інформаційному супроводі.