У Житомирі збудують меморіальний комплекс жертвам політичних репресій

17 травня у Житомирі поклали квіти до Пам’ятного хреста жертвам політичних репресій 1937-1938 років.

Про це інформує прес-служба міської ради.

Заступник міського голови Олександр Бочковський, відкриваючи мітинг-реквієм, відмітив, що хоч і на заході присутня невелика кількість житомирян, але такі мітинги важливі у зв’язку з непростими військовими подіями на Сході: “Уроки історії не можна забувати. Наша область прикордонна, тому тут поховані не лише українці. Сьогодні важко сказати, де покояться тіла тих, кого вважали “ворогами народу”. В Житомирі таких місць є кілька. Наш “сусід” з екранів телевізорів говорить, що ми переписуємо історію, і це неправда. У нас нарешті з’явилася можливість її відновлювати, і ми маємо це робити, аби пам’ятати і не повторити лиха”.

Рішенням Житомирської міської ради від 20 березня 2015 року №874 надано дозвіл на розробку проектів землеустрою для розміщення меморіального комплексу жертвам політичних репресій.

Громадський діяч Віктор Борковський, який зосередив свої сили на створенні меморіального комплексу біля Старого Єврейського кладовища, розповів, що в Житомирі вбито за наказом Політбюро ЦК ВКП(б) майже 20 тисяч людей різних національностей: українців – 8622, поляків- 6802, німців – 2577, євреїв – 469, росіян – 319, чехів – 176, білорусів -101 та до 10 людей інших національностей.

“Тут буде не просто стояти хрест, а відповідно до рішення міської ради, з’явиться меморіальне кладовище. Я дякую, що міськвиконком сприяє тому, аби ніхто не був забутий. Імена усіх репресованих мають бути висічені на плитах, аби ми могли вшанувати наших предків та пам’ятати їхній подвиг”, – сказав Віктор Борковський.