Фондовий ринок

Американські торги завершилися зростанням.

Це підтверджують uTrader

Початок дня був скромним через статистику, що показала стагнацію витрат і зростання рівня заощаджень американців. Однак далі «бики» отримали підтримку у вигляді заяв президента ФРБ Бостона Еріка Розенгрена, який переконаний, що американська економіка ще не готова до підвищення ставки. 

Далі на торги впливав більш пізній блок статистики. ISM США у виробничій сфері підріс до 52,8 в травні з 51,5 у квітні, а витрати на будівництво зросли на 2,2% у квітні. Втім, остання цифра не повинна дивувати, оскільки минула зима в США виявилася суворою, що було видно за даними ВВП.

Зокрема, спостерігалося падіння обсягів інфраструктурних робіт більш ніж на 20%. І, природно, теплий квітень повернув будівельників на майданчики, що також було видно з даних по новим проектам. Головною корпоративною подією дня стала покупка Intel компанії Altera (+ 5,8%) за $ 16,7 млрд. Самі папери Intel впали на 1,61% після оголошення про покупку виробника мікросхем. 

До речі, субіндекс будівельників підріс на 0,7%. Традиційно різноспрямовано торгувалися сектори авіаторів і нафтовиків, останнім допомагала знижуватися нафта. В іншому головний висновок віторка полягає в тому, що статистика по США трохи покращилася, але противники підвищення ставки залишилися при своїй думці.

Втім, багато що визначиться протягом тижня, коли надійде інформація про ринок праці. У підсумку DJIA виріс на 0,16%, до 18040,37 пункту, S & P 500 – на 0,21%, до 2111,73 пункту.

Азіатським ринкам було поставлене складне завдання. Зростання на японському ринку тривало 12 днів завдяки ослабленню ієни. На торгах в Азії ієна до долара досягала рівня 125,06, що є мінімумом з 2002 року. Китайський ринок, який напередодні показав сильне зростання на чутках про чергові заходи щодо розгрібання муніципальних боргів, також відчував дефіцит ідей.