Перехід на цифрове ТБ відкладається. Хоча Житомирщина в перших списках

17 червня в Україні розпочнеться перехід з аналогового на цифрове телебачення. За попереднім планом до кінця 2016-го в Україні вже не повинно було залишитися аналогового телебачення. 

Однак реалії такі, що ні населення, ні інфраструктура, ні держава не готові до настільки швидкої відмови від аналогового ефірного телебачення. У четвер, 11 червня, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення має намір офіційно заявити про відстрочення переходу на цифрове ТБ.

Про це в інтерв’ю  ЛІГАБізнесІнформ  сказав член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш.

За його словами, український державний центр радіочастот надав інформацію по 57 станціях аналогового телевізійного мовлення, які можуть заважати цифровим станціям сусідніх країн, де цифрове ТБ стало буденністю. Вже 17 червня ці станції повинні бути відключені. Але залишити населення без телебачення регулятор не ризикує, тому відключення будуть проводитися за заявою адміністрацій зв’язку сусідньої країни, яким аналоговий сигнал буде заважати.

“Перехід на цифрове мовлення буде проходити в чотири етапи. Спочатку аналогове телебачення відключать у Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Закарпатській областях, Севастополі та Криму. Потім без аналога залишать Івано-Франківську, Хмельницьку, Вінницьку, Чернівецьку, Одеську області. Третій етап відбудеться у  Полтавській, Тернопільській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Запорізької областей. Останніми від аналогового мовлення повинні бути відключені Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська і Донецька області”, – зазначив Олег Черниш.

Незважаючи на прописані в женевському договорі терміни, перехід почнеться з березня 2016 року. Відбуватиметься це в міру насичення населення тюнерами. Терміни повного переходу ще не узгоджені, але, за прогнозами Черниша, відбудеться це не раніше ніж 31 грудня 2018.