Рахункова палата перевірила Житомирську ДФС і заявила про низький рівень роботи митниці

Рахункова палата здійснила перевірку стану виконання територіальними органами державної фіскальної служби (ДФС) у Житомирській та Чернівецькій областях повноважень щодо забезпечення повноти і своєчасності сплати суб’єктами підприємницької діяльності податків і зборів з товарів, ввезених на митну територію України, пише Громадський простір, посилаючись на прес-службу Рахункової палати.

Перевірені контролюючі органи у Житомирській та Чернівецькій областях не забезпечили функціонування дієвої та ефективної системи контрольно-перевірочної роботи з дотримання суб’єктами підприємницької діяльності вимог митного законодавства під час ввезення товарів на митну територію України. 

“Так, на низькому рівні залишаються надходження за результатами проведених перевірок, недієвими виявилися заходи щодо повноти погашення податкового боргу суб’єктів підприємницької діяльності, що призвело до списання заборгованості в сумі 3,4 млн. грн. та 0,2 млн. грн. відповідно”, – йдеться в повідомленні.

Причому протягом 2013-2014 років територіальними органами ДФС у Житомирській області за результатами проведених перевірок забезпечено надходження до державного бюджету донарахованих митних платежів на рівні 1,7 відс., тоді як у Чернівецькій області такі надходження становили 89 відсотків.

ДФС України (Міндоходів) не створено цілісної системи контролю за підпорядкованими територіальними органами, зокрема, Житомирською та Чернівецькою митницями, щодо забезпечення у 2013-2014 роках дотримання вимог законодавства під час надходження митних платежів до державного бюджету 226,9 та 12, 2 млн. грн. відповідно.

“Крім того, неналежний аналіз надходжень митних платежів, виявлення та оцінки ризиків заниження митної вартості імпортованих товарів, правильності їх класифікації призвів до недоотримання доходу держбюджету розрахунково 101,3 і 10,9 млн. грн. відповідно”, – зазначає колегія.

Колегія Рахункової палати наголосила, що з метою забезпечення зростання обсягів надходжень податків і зборів до державного бюджету за результатами зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів підприємницької діяльності необхідно забезпечити посилення взаємодії та координації роботи територіальних органів ДФС України під час реалізації відповідних повноважень та створити ефективну систему митного пост-аудиту одночасно із спрощенням процедури митного оформлення.