У Житомирі 12-річний Данило Бовкун представив свої роботи у стилі Петриківського розпису

У Житомирі в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ольжича відкрилася виставка картин та дерев’яних ужиткових речей у стилі славетного Петриківського розпису. 

Майстрів цього виду живопису на Житомирщині – одиниці. Свої твори представив на виставці наймолодший з них.

Данилові Бовкуну зараз лише 12 років. Майже п’ять з них він професійно займається Петриківським розписом. Захопився він цим видом мистецтва ще в семирічному віці, у 2010 році, коли мешкав у Бердичеві. Саме там діє єдиний в області гурток «Петриківський розпис» у Центрі дитячої творчості імені Разумкова. Ази майстерності Данилкові дала викладач Людмила Черниш – уродженка Петриківки. Опісля і дотепер його наставляє у творчості педагог Оксана Іванова. Щоби краще дізнатися про вподобане ним мистецтво, хлопчик разом з мамою спеціально їздив у селище Петриківку на Дніпропетровщину, де виник та розвинувся славетний народний живопис.

Впродовж кількох років Данило Бовкун створив близько півсотні картин, а також розписав десятки дерев’яних ужиткових виробів та сувенірів. «Одну картину я зазвичай малюю чотири- п’ять днів, – розповідає Данило. – А розпис декоративної тарелі забирає близько трьох днів часу.» 

Талант маленького митця відзначений перемогами у творчих обласних конкурсах: «Веселковий дивосвіт» та «Знай і люби свій край». Данило також є фіналістом всеукраїнського конкурсу новорічного малюнку, організованого «Укрпоштою» (2012 рік). За свій талант він нагороджений відзнакою року «Слава Бердичева-2012» у номінації «Пізнавай, твори, перемагай!».

Нині юний майстер мешкає в Житомирі, він перейшов у шостий клас школи №30. Хлопець є учнем Житомирської художньої школи, а також продовжує відвідувати гурток «Петриківській розпис» у Центрі Разумкова в Бердичеві.

Під час відкриття виставки Данило провів майстер-клас – тож всі охочі могли власноруч створити маленьку листівку у стилі Петриківського розпису.

Виставка юного художника експонуватиметься до 28 червня.


Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва. Побутові речі із візерунками в стилі петриківського розпису збереглися з XVII століття. Петриківський розпис — не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але і сучасний живопис, який значно розвивається і набуває й нових рис. 5 грудня 2013 року Петриківський розпис було включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.