У Житомирі 80 автівок платитимуть по 25 тисяч гривень податку

10 червня Житомисрька міськрада затвердила місцеві податки та збори, повідомляють в прес-службі.

Додаються 4 види місцевих податків – транспортний податок, єдиний податок, податок на землю та нерухоме майно.

«Транспортний податок сплачуватиметься в розмірі 25 тис. грн. за автомобіль віком до 5 років з об’ємом двигуна понад 3 тис. куб. м. За даними ДАІ, таких автомобілів у м. Житомирі зареєстровано близько 80», – розповів директор департаменту бюджету і фінансів міської ради Сергій Гаращук. – Єдиний податок, встановлений і діє відповідно до рішення «Про міський бюджет на 2015 рік». Ставки даного податку встановлені на максимальному рівні, пропонується тільки запровадити його на постійній основі».

Проектом рішення також встановлено пільги з оподаткування земельних ділянок для обслуговування житлового будинку або ж дачі, площа яких не перевищує 0,1 га і для обслуговування гаражів – 0,01 га для певних категорій громадян.

“Пенсіонери за віком, особи, які виховують трьох і більше дітей, для інвалідів 1 та 2 групи, ветерани війни, особи, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Не є платниками земельного податку юридичні та фізичні особи, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Не є об’єктами стягнень податку на нерухоме майно будівлі промисловості (корпуси, цехи, склади), мафи, гуртожитки, об’єкти державної та місцевої влади, а також організацій створених ними, дитячі будинки сімейного типу, будівлі організацій інвалідів та об’єкти, що належать дітям сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям інвалідам. Не підлягає оподаткуванню також і аварійна житлова нерухомість”, – зазначив він.

Прийняте рішення встановлює граничний розмір неоподаткованої площі для квартир становитиме 60 кв. м, для будинків – 120 кв. м. Нерухомість фізичних осіб, яка перевищує дані розміри, оподатковуватиметься за ставкою 0,5% від мінімальної заробітної плати (6 грн 9 коп.) за квадратний метр на рік; некомерційна нерухомість фізичних осіб – 0,1%; нерухомість комерційного призначення – 1%.

Окрім цього, депутати затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Житомира.

Як зазначила начальник управління регулювання земельних відносин міської ради Єлизавета Лалименко, розроблена нормативно-грошова оцінка пройшла державну експертизу і визначає середню базову вартість 1 м кв. земель у розмірі 249,8 грн.