Влада Житомирщини стала кулею для політичних кілерів?

На Житомирщині починають прибирати політичних опонентів. У якості інструменту використовують команду губернатора. Заручником нечистої гри стає громадськість.

Останні події показали: виборча кампанія на Житомирщині стартувала. А для цього всі методи прийнятні.

Нещодавно в Житомирі було створено двійника громадської організації “Об’єднання “Самопоміч”. Клона назвали ГО “Самопоміч Житомира”, і очолив його нікому не відомий Євген Кузнєцов (він же Євген Самойлов). Технологія покликана відтягнути голоси від потенційного кандидата в депутати чи мери Наталії Чиж, яка офіційно представляє в Житомирі ГО “Об’єднання “Самопоміч”, засновану мером Львова Андрієм Садовим.

Практика створення організацій з подібною назвою задля заплутування громадян під час виборів відома давно. Однак в нашому випадку в боротьбу з політичними конкурентами відкрито втягнули владу і представників громадськості.

ГО “Самопоміч Житомира” була зареєстрована в травні цього року. І відразу її лідер Євген Кузнєцов почав імітацію активної діяльності. Дивним чином потуги молодого діяча висвітлюють лише на одному телеканалі – «СК1». Першою помітною ластівкою став відеосюжет у цьому ЗМІ, де Кузнєцов вимагає від губернатора розпустити Громадську раду при Житомирській ОДА, мовляв, вона є незаконною. Голова ОДА Сергій Машковський кваліфіковано коментує ситуацію, пояснюючи, що громадська рада була створена чітко згідно норм законодавства України. Наче нічого страшного не сталося – “пошумєлі й разошлісь”. Однак дивно, що абсолютно абсурдні заяви й вимоги активіста Кузнєцова коментує аж сам очільник області. При тому що в сюжеті немає коментаря ні юристів, ні представників новосформованої Громадської ради при ОДА. Журналісти “СК1” подають лише синхрони лідера організації-клона Кузнєцова і губернатора Машковського.

За кілька днів на тому ж телеканалі “СК1” у прямому ефірі виходить програма, темою якої є діяльність Громадської ради при Житомирській ОДА. І знову до обговорення не запросили ні голови громадської ради, ні її представників. Тему в ефірі коментує аж сам заступник голови ОДА Ярослав Лагута та все той же Євгеній Кузнєцов. Обидва пани не мають стосунку до громадської ради, тому не можна говорити про конструктивний діалог. Розмову вдало звели до самопіару очільника клона “Самопомочі” Євгена Кузнєцова, що вигукував абсолютно дитячі претензії до громадської ради.

На обличчі другої людини в області Ярослава Лагути було написано, що йому некомфортно брати участь у такому цирку, і він просто змушений виконувати завдання зверху. Таких завдань як мінімум два. Перше – пропіарити самозванця Кузнєцова, що покликаний очорнити шановану в Житомирі представницю “Об’єднання “Самопомоміч” Наталію Чиж. А друге – намагання кинути тінь на громадську раду, яка ще не встигла почати працювати, а вже є незручною для влади. Наведемо лише один факт: тиск громадськості запобіг кулуарному призначенню нового очільника обласної міліції, після чого було знято з посади заступника міністра МВС Чеботаря. На засідання робочої групи громадської ради завітали начальник митниці та начальник ДАІ, які висловили бажання співпрацювати з представниками суспільства. Свою підтримку пообіцяв і начальник СБУ в області. Тобто члени громадської ради сьогодні реально забезпечують можливість жителів краю брати участь у важливих державотворчих процесах. І на цю ситуацію вже неможливо впливати зверху.

Однак зацікавлені особи все ж не покидають надії ручного керування процесами. Свідченням цьому є такий тісний контакт самозванця Кузнєцова, пропагандистського телеканалу та представників влади. Кому вигідна ця політична гра? Висновок напрошується сам, якщо поєднати кілька фактів. Дітище Андрія Садового “Самопоміч” є головним конкурентом провладної, а точніше пропрезидентської політичної сили. Представниками цієї політсили є і голова ОДА Машковський і його заступник Лагута. Представником цієї ж команди є і фактичний власник “СК1” нинішній заступник губернатора Луганщини, а на минулих виборах – кандидат в нардепи від пропрезидентського блоку Михайло Пухтаєвич.

Отже, ми знову повертаємося до використання адмінресурсу, який процвітав за влади Януковича і який поборола Революція Гідності. Прикро, що громадян України знову вважають за стадо, якому можна нав’язати думку і використати як розмінну монету в політичній грі. Однак люди вже засвоїли цей урок і більше нікому не дозволять розігрувати карти за своїми спинами. Не за це загинули Герої України, не за це продовжує литися кров. Єдиним джерелом влади в Україні є народ. І це варто пам’ятати кожному.

Сергій Романько

(Фото зі сторінки Телеканалу СК1 у Фейсбук)