Владика Никодим про роль церкви Московського патріархату в умовах напруженої ситуації в Україні

В’їжджаючи на територію Свято-Успенської церкви, що на Подолі в Житомирі, одразу відчувається її величність та важливе духовне значення. 

Ідея розмови з владикою Никодимом виникла в мене після того, як прочитав ряд негативних публікацій про Українську Православну Церкву Московського Патріархату та звинувачення її в антиукраїнській діяльності. Аби з’ясувати, наскільки це є обґрунтованим, ми разом із журналістами та громадськими діячами вирішили зустрітися з архієпископом Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом.

Розмова тривала більше години. Владика відповів на ряд гострих запитань, які не завжди були зручними, але наболілими для багатьох людей. Зокрема, мова йшла про те, наскільки достовірною є інформація, що священики цієї церкви відмовляються проводити службу за загиблими воїнами АТО. Окрім цього, ми поцікавилися чи правда, що під час богослужіння в храмах прославляється російська армія і хто зацікавлений в розпалюванні релігійної ворожнечі між церквами Київського та Московського патріархату.

Владика Никодим щиро відповів на запитання про своє ставлення до комерціалізації церкви. Не оминули й увагою доцільність об’єднання українських церков.

На фоні напруженої суспільно-політичної ситуації в Україні ця розмова стала надзвичайно важливою і розвіяла ряд стереотипів, які побутують в нашому суспільстві. Переконаний, що більшість міфів спрямовані на те, аби посилити міжконфесійну боротьбу в державі, яка може призвести до протистояння всередині України.