​Запровадження касових апаратів несвоєчасне, – Наталія Чиж

У Житомирі місцевий осередок політичної партії «Об’єднання Самопоміч» організував і провів круглий стіл з підприємцями та експертами, на який запросив члена комітету з питань податкової і митної політики народного депутата України Тетяну Острікову.

Підняте питання – дратівливе для малого і середнього бізнесу – запровадження РРО (реєстраторів розрахункових операцій), в народі знаних як касові апарати.

Дрібні підприємці міста різко негативно відреагували на цю ініціативу. Вони скаржаться на падіння оборотів через зниження купівельної спроможності житомирян. За таких обставин примусове запровадження касових апаратів може забрати у малого бізнесу можливість подальшого виживання.

Присутні на круглому столі підприємці Житомира висловлювали народному депутату накипіле – сьогодні вони, сплачуючи доволі високу орендну плату та вартість електроенергії, утримуючи родини працівників, економлячи на бухгалтері, самі ведуть податкову звітність й ледве, з їх слів, витягують в нуль. У разі запровадження реєстраторів, вартість яких сягатиме від 2-х до 7 тисяч гривень, вони будуть змушені брати в штат додаткового працівника та докуповувати обладнання, що з мінімальними доходами ставить їхній бізнес поза межею виживання.

Підприємці просили законотворців наповнювати бюджет не за рахунок введення касових апаратів, а через збільшення єдиного податку. Під час засідання прозвучала також думка, що держава за рахунок найбідніших підприємців хоче дати заробіток виробникам касових апаратів, які, за інформацією представників дрібного бізнесу, підняли ціни на реєстратори втричі, та наповнити бюджет.

«Не за рахунок тих наповнюють» – таку думку після завершення засідання у розмові з журналістом сайту Репортер Житомира висловив Петро Закусило, який нині працює заступником голови Громадської ради при Житомирській ОДА, маючи на увазі, що з найбідніших підприємців вже немає що «вижимати».

«Ціль введення касових апаратів – контроль державою всього обігу. Держфініспекція в режимі онлайн відслідковуватиме кожного дня всі трансакції, весь обіг і таким чином виводитиме з тіні тих, хто ухиляється від сплати податків», – пояснила Тетяна Острікова.

Разом із тим, лідер житомирського осередку політичної партії «Об’єднання Самопоміч» Наталія Чиж під час брифінгу наголосила, що введення касових апаратів для малого і середнього бізнесу на сьогодні є несвоєчасним, оскільки дрібні підприємці, перебуваючи на межі виживання потребують підтримки, а не ще більших поборів.

«Народні депутати приїхали у Житомир не для того, щоб агітувати підприємців за введення РРО, а щоб вислухати думки та записати конструктивні пропозиції з метою правильного вирішення цього питання на рівні Верховної Ради» – сказала Наталія Чиж.