Громадська рада напросилась в гості до житомирського губернатора

Понад місять тривали перемовини про зустріч Сергія Машковського з активістами громадської ради при Житомирській ОДА. Нарешті вчора, 16 липня, у громади увірвався терпець і керівник області наважився поспілкуватися з людьми.

Під час зустрічі було піднято багато гострих питань. Зокрема, журналіст Віктор Мельниченко порушив питання щодо закулісних ігор довкола гендиректора Житомирської ОДТРК. Громадськість стурбована непрозорістю кадрових призначень.

Житомирський губернатор пообіцяв членам громадської ради «взяти на контроль» ситуацію 14-річного підлітка, якого зґвалтували в СІЗО. Зараз потерпілий перебуває на лікуванні в обласній дитячій лікарні. Проблемами дитини особливо переймався активіст Ігор Малі.

Не менш бурхливим стало обговорення незаконного видобутку піску на Житомирщині. Підприємці скаржаться, що численні бюрократичні бар’єри та корупція перешкоджають їм офіційно отримувати право на видобуток корисної копалини.

Сергій Машковський обурився тим, що йому не було нічого відомо про громадське обговорення кандидата на посаду начальника Держгірпромнагляду області Сергія Сечіна. Керівник області переконаний, що всі кадрові призначення в області мають бути погоджені особисто з ним.

Мене особисто вразив виступ екс-голови громадської ради при ОДА Леоніда Антонюка із 10 речень, у 9 з яких звучала подяка губернатору. Бракувало лише поклону. Після подячного монологу Сергій Машковський не зміг відмовити йому особистій зустрічі.

Представник руху «Автомайдан-Житомир» Іван Єщенко виступив із заявою стосовно екс-директора «Житомирського бронетанкового заводу» Валерія Бутенка. За його словами, керівник незаконно розкрадав майно підприємства, накопичене багатьма поколіннями його працівників.

Громадські активісти Наталія Циганчук та Андрій Федірко порушили питання люстрації чиновників ОДА. Сергій Машковський при цьому наголосив, що якщо колишні регіонали є хорошими фахівцями, то вони мають і надалі працювати на своїх посадах.

Така репліка голови ОДА свідчить про кадровий голод у цій структурі. В області бракує молодих фахівців, а тому влада перебирає стару колоду карт. Можливо, кадровий потенціал варто поповнити активістами громадської ради?

Після вчорашньої зустрічі я зробив висновок, що громадська рада при ОДА повинна бути більш ефективною та дієвою. А її голова, Володимир Стельмах, як представник громади області, має стати більш самостійним та вимогливим під час вирішення проблем пересічних жителів Житомирщини. При цьому, йому аж ніяк не пасує роль слухняної ляльки в руках можновладців.

Сергій Форест