Нагадуємо правила покупки кавунів

Жителям Житомирської області нагадали, як правильно купувати кавуни та дині. Про правила покупки і зберігання баштанних культур, так популярних в літній сезон, розповіли в прес-службі регіонального Управління Споживнагляду.

Хоча звичайно можна висадити кавун самому, придбавши насіння на http://agrolife.ua/catalog/watermelon-all/ . Та щоб уникнути несприятливих наслідків, фахівці в першу чергу рекомендують правильно вибрати торгову точку – вони настійно закликають не купувати кавуни та дині на стихійних ринках, в безпосередній близькості автомобільних доріг. Місце продажу повинно бути обладнане навісом, стелажами і вивіскою. А продавець, у свою чергу, повинен мати охайний вигляд і спецодяг. Кавуни та дині не повинні лежати навалом і продаватися частинами.

«Не купуйте баштанні з надрізами і самі не просіть продавця зробити надріз для визначення його стиглості. Це заборонено санітарними правилами, так як є ймовірність бактеріального обсіменіння. Спека і наявність поживного середовища (солодкої м’якоті) – умови, що сприяють швидкому зростанню і розмноженню бактерій », – застерегли в Управлінні.

Перед вживанням поверхню кавуна (дині) необхідно ретельно промити, тому що великий ризик попадання мікробів з поверхні в м’якоть плоду при розрізанні. Також рекомендується вибрати за величиною такий кавун, який можливо з’їсти, не залишаючи його до наступного дня, в іншому випадку – зріз необхідно закрити харчовою плівкою і зберігати в холодильнику. При цьому умови зберігання повинні виключити контакт з сирими, не піддалося термічній обробці продуктами (яйцем, м’ясом, птицею).

Покупцям також нагадали, що вони мають право запросити документи, що підтверджують якість і безпеку реалізованої продукції.