Незабаром буде розпочато будівництво найбільшого в світі телескопа

Як стало відомо  одинадцять міжнародних партнерів виділили понад 500 мільйонів доларів на будівництво першого надзвичайно великого телескопа нового покоління – Гігантського Магелланового телескопа (Giant Magellan Telescope). Як тільки його будівництво буде завершено, ГМТ стане найбільшим оптичним телескопом у світі.

Телескоп буде оснащений сім’ю дзеркалами, побудованими в Університеті Арізони. Дозвіл знімків, отриманих за допомогою ГМТ, буде в десять разів вище в порівнянні зі знімками, отриманими від космічного телескопа Хаббл. Новітній телескоп дозволить астрономам зазирнути глибше в космос і далі в історію, ніж будь-коли раніше.


Алюмінієві вікна та двері від МКС Фасад – найдійний та високотехнічний продукт. Фірма готова поставити Вам їх хоч простов в космос. Якщо вікна та двері – то це МКС Фасад


Мета ГМТ полягає у виявленні планет земного типу навколо прилеглих зірок, а також фіксації крихітних спотворень світла далеких зірок і галактик, викликаних чорними дірами. Телескоп дозволить відкрити самі тьмяні космічні об’єкти, в тому числі надзвичайно далекі і старі галактики. Телескоп буде побудований в обсерваторії Лас-Кампанас, розташованої на просторах чилійської пустелі Атакама. Очікується, що ГМТ побачить світ в 2021 році і почне повністю функціонувати до 2024 року.

«Будівництво ГМТ ознаменує початок нової епохи в астрономії», – говорить Венді Фрідман, голова ради директорів організації ГМТ і професор астрономії та астрофізики в університеті Чикаго. «Телескоп дозволить виявити нові космічні об’єкти, розкрити таємниці темної енергії і темної матерії і виявити потенційно населені планети в сусідніх галактиках. Ухвалення рішення про початок будівництва організаціями-партнерами – це важливий крок на шляху до дивовижних відкриттів».

Система збирання світлових елементів складатиметься з семи окремих сегментів. Діаметр одного дзеркала становить 8,4 метра. Кожен сегмент важить 17 тонн. Проект фінансується установами-партнерами, урядами та індивідуальними спонсорами.