​Письменник Ярослав Марищенко: «На Сході гинуть найкращі бійці»

24 липня о 16.00 в актовій залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ольжича житомирський письменник Ярослав Марищенко презентував книгу «Пекельними шляхами». Вона присвячена подіям на Сході країни. Літературним редактором книги є Григорій Цимбалюк, учасник АТО письменник, що й досі знаходиться там.

На презентації книги були присутні бійці 95-ї аеромобільної бригади: Юрій Тимощук, Ярослав Черкаський, медпрацівники, які стали героями одного з оповідань: Світлана Комарова, Леся Абрамчук, літературознавці, письменники та шанувальники творчості письменника.

Ведучий заходу розповів, що письменник є досить молодим, адже почав писати лише п’ять років тому, впродовж яких написав вісім книг. Далі бійців з міста Житомира, які загинули в зоні АТО, вшанували хвилиною мовчання, згадавши кожного з них поіменно. Також Лариса Бойко виконала зворушливу пісню «Україна-мати». 20 примірників нової книги автор пообіцяв подарувати воїнам АТО.

Ярослав Марищенко у розмові з журналістом Репортер Житомира про те, чому вирішив написати книгу та яку ідею хотів донести до читачів: «У загиблого житомирського письменника Василя Яра був сусід, син якого, Вадим Антонов, загинув в зоні АТО. Я вирішив написати про нього декілька оповідань. Прийшовши до нього на цвинтар, побачив, що загинуло ще дуже багато хлопців і почав писати про кожного з них. В цій книзі багато істинних подій, як от про працівників госпіталя, які голодували п’ять днів, та вони не здалися, і на шостий день їх врятували.

Ідея проста: розповісти про те, що дійсно відбувається на Сході країни, як і чому гинуть люди. На жаль, про те, що гинуть найкращі бійці. Для того, щоб їм більше допомагали, давали відповідну заплатню і щоб позбутися несправедливості».

Юлія Скублєвська

Фото: Леонід Шрайбікус