​СБУ викрила диверсантів ФСБ

Диверсанта терористичної організації «ДНР», який діяв за вказівкою кураторів з ФСБ, співробітники Служби безпеки України затримали під час закладання вибухівки на станції Харків-Пасажирський. 

В ході спецоперації СБУ було затримано на місці злочину 30-річного місцевого мешканця, який отримав від терористів «ДНР» завдання підірвати залізничний стрілочний перевід в одному з парків станції Харків-Пасажирський. Диверсант встиг розмістити вибуховий пристрій потужністю 2,5 кілограма в тротиловому еквіваленті під залізничною колією, проте відразу був затриманий співробітниками спецслужби. 

За даним фактом слідчими СБУ в Харківській області відкрито кримінальне провадження за ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія).

Аналогічний випадок трапився й на Одещині, де оперативники СБУ затримали в Одесі місцевого мешканця, який виготовляв саморобні вибухові пристрої для терористично-диверсійної групи, що здійснила теракти на Одеській залізниці. 

Під час обшуку у затриманого вилучено деталі для виготовлення нових саморобних вибухових пристроїв. За висновками експертів, вони ідентичні тим, що використовувалися у вибухівці при здійсненні терактів на залізниці у квітні-червні 2015 року. Спільник терористів повідомив, що особисто виготовив та передав ватажку диверсантів 19 радіокерованих і таймерних електронних детонаторів. 

Затриманому оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 14 та ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України. 

Диверсійно-терористична група, для якої готувалися вибухові пристрої, діяла на території Миколаївської та Одеської областей. Найближчим часом вони готували підрив мосту в Миколаєві. На початку липня у ході масштабної спецоперації співробітники СБУ затримали 16 членів цієї терористичної групи.

Як напередодні заявив Голова СБУ В.Грицак, службою безпеки локалізовано терористів на території зони АТО, проте сепаратизм, керований Москвою, поширюється на інші регіони України: «гарячі точки» – міста Харків, Запоріжжя, Одеську, Херсонську та Миколаївську області. Глава СБУ наголосив, що Україна має справу не з доморощеним сепаратизмом, а з цілеспрямованою роботою ГРУ ГШ Російської Федерації.

“Важко збагнути, чим керуються такі недогромадяни, закладаючи вибухівку фактично у центрі міста-мільйонника. Чи спадало їм на думку, що завтра такий же недоумок може закласти пару кілограмів тротилу у підвалі його ж власного будинку, адже його про це попросили «дяді з ФСБ».

Якщо кожен, хто не згодний з державною політикою, почне підривати сусіда, то рано чи пізно хтось із сусідів підірве і його … адже «вєжлівиє люді» з ФСБ не рахуються з людськими життями. Так було у Росії, коли до влади по трупах своїх громадян йшов В.Путін, варто пригадати резонансну книгу-розслідування покійного О.Литвиненка «ФСБ взрывает Россию», в якій описані злочини ФСБ у Буйнайську, Москві та Волгодонську у 1999 році.

У країни-агресора змінилось покоління, однак зовсім незмінним залишається ініціатор терору проти власного народу і диктаторський підхід до оцінки людських цінностей. Тепер вони намагаються перенести свої нелюдські задуми на територію незалежної України. Віримо і переконані, що українська спецслужба дасть гідну відсіч ефесбешним терористам, а у майбутньому оцінку таким злочинам дасть Міжнародний трибунал в Гаазі.”