На Житомирщині райдержадміністрація віддала під паї 13 га земель з древніми курганами

Рішенням Андрушівської райдержадміністрації у 2004 році передано громадянам у власність земельні ділянки (частки паю) загальною площею понад 13 га, на яких розташовані об’єкти археологічної спадщини – кургани, що поблизу с. Іванків, повідомляють в обласній прокуратурі.

Однак, ділянки передано з порушенням земельного законодавства, без проведення державної землевпорядної експертизи та погодження відповідними органами охорони культурної спадщини, оскільки кургани перебувають на державному обліку і відносяться до категорії пам’яток місцевого значення.

І от в апеляційному порядку скасовано рішення районного суду про відмову у задоволенні позову та прийнято нове, яким скасовано усі незаконні рішення стосовно культурно-історичної пам’ятки – курганів.

Довідково. На землях, де розташований Андрушівський район, у давнину були поширеними стоянки епохи бронзи і заліза. На цій місцевості у далекі історичні часи проживали племена скіфів-орачів. Як свідчать історичні джерела, скіфські кургани поблизу декількох сіл збереглися дотепер.